Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ivanka z babyboxu půjde do předběžné péče

Takto funguje brněnský babybox
Takto funguje brněnský babybox  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK, pal - 
9. dubna 2009
18:38

AKTUALIZOVÁNO: Asi desetiměsíční holčička, kterou lékaři našli ve středu v babyboxu v Gyncentru v Hloubětíně, by se během několika dnů měla dostat do předběžné péče.

Dítě je zdravé, ale ještě musí podstoupit nejrůznější vyšetření. „Holčička s pracovním jménem Ivanka se nejprve podrobí základním lékařským vyšetřením. Mezitím pracovnice sociální péče a ochrany dětí magistrátu vyberou vhodný a prověřený rodičovský pár a navrhnou jej opatrovnickému soudci Obvodního soudu pro Prahu 9,“ řekl "otec" babyboxů Ludvík Hess. Soudkyně pak vystaví předběžné opatření, kterým svěří dítě do pěstounské péče na zkušební dobu. Po jejím uplynutí vydá pravomocný rozsudek.

Holčička je 17. dítětem, kterému pomohl zachránit život babybox. Na konci března zachránili lékaři chlapce, kterého do babyboxu v sokolovské nemocnici odložila matka.

Do babyboxu mohou matky odložit anonymně dítě, poskytuje novorozencům bezpečné prostředí až do chvíle, kdy si pro něj přijdou zdravotníci. V České republice je v současné době 22 babyboxů. V roce 2008 jich občanské sdružení otevřelo 13. Posledním otevřeným je babybox v nemocnici ve Strakonicích, v dubnu se má otevřít další, a to v Klatovech.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi