Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aneta (18) je matkou Barborky z babyboxu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, hlo - 
16. února 2009
14:12

Aneta Tokarčíková (18) z Havířova je matkou tříměsíční holčičky, kterou našel koncem ledna zdravotnický personál ostravské městské nemocnice v babyboxu. Potvrdily to testy DNA.

Uvedla to mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Mladá žena se k malé Barborce přihlásila minulý týden. Prohlásila, že dítě odložila jen dočasně a po vyřešení tíživé životní situace holčičku chce zpátky.
Kriminalisté se stále zabývají zraněním, které dítě utrpělo ještě v době, kdy bylo v péči matky. Jednalo se o zlomeninu ruky, kterou odhalili až pracovníci zařízení Domeček, kam bylo dítě svěřeno rozhodnutím soudu. Právě na základě odhaleného zranění se případem začala zabývat policie, která pátrala po totožnosti matky.

Tokarčíková později odmítla, že by dítěti někdo vědomě ubližoval. To potvrdila i policie. "Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by dítě bylo týráno," zopakovala dnes Holčáková.

Barborku matka odložila 26. ledna. Holčička se stala patnáctým dítětem, které v Česku skončilo v některém z babyboxů. Ten ostravský se otvíral loni v listopadu a byl patnáctým v pořadí. Spolu s ním byly zároveň v regionu otevřeny i babyboxy ve Frýdku-Místku a Opavě. Odložená holčička byla prvním nalezencem v babyboxech v regionu.

Babybox je vyhřívaná skřínka, která sama signalizuje personálu nemocnice, že do ní bylo dítě vloženo, takže zdravotníci se jej ujmou během několika minut. Do skřínky může matka dítě beztrestně odložit v tíživé situaci. Babyboxy jsou instalovány tak, aby matkám při odkládání dítěte zaručily anonymitu.

Zpověď Anety Tokarčíkové pro Blesk si přečtěte zde!

slepa ( 9. dubna 2009 12:56 )

Já si také myslím, že by to dítě už dostat nikdy neměla. Když opět přijdou problémy, bude to řešit tou samou, pohodlnou cestou. Neznám její životní těžkosti, ale myslím si, že není nic tak tragického, aby se zbavila dítěte. Já mám tři dcery, v životě jsem také měla krušné chvíle, kdy jsem nevěděla kudy kam a nikdy by mě něco takového nenapadlo. Z každé situace je cesta ven. Nevěřím, že by neměla nikoho, kdo by jí pomohl a i kdyby ne, tak si myslím, že jsou i jiné cesty, jak z problému ven. Žijeme přece ve společnosti, ne v pralese, kde jsme sami. Dát dítě do babyboxu a pak ho zase chtít zpět je prostě pohodlné a nezodpovědné. Jestli se to dítě jednou dozví, co s ním matka udělala, poznamená ho to i ve vztahu k ní.

rozumovka ( 17. února 2009 14:58 )

Pochybuji ze by ho dokazala zabezpecit i ted..

fanynka3 ( 17. února 2009 14:55 )

Takhle bych ji to dite taky nedal z principu.ale co s nim bude.to potom bude vyrustat v decaku?????

rath ( 17. února 2009 14:49 )

Z NI DOBRA MAMINKA NIKDY NEBUDE.TAKHLE SE NECHOVA ZODPOVEDNA OSOBA.

politik ( 17. února 2009 14:48 )

snad ne.za to co udelala.

Zobrazit celou diskusi