Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama v Praze: Policejní manévry za 53 milionů

Autor: hnz - 
18. března 2009
08:16

INFOGRAFIKA: Návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze, která se má konat 4. a 5. dubna, provázejí horečné přípravy. Jsou připravena největší protiteroristická bezpečnostní opatření v historii naší země. Celá akce bude stát 53 milionů korun.

Na pražském letišti přistane Air Force One s americkým prezidentem. V tu chvíli už budou v pohotovosti tři tisíce policistů, v terénu budou stovky amerických agentů. Ti by měli do Prahy dorazit někdy příští týden. Sdělil to šéf ochranné služby Lubomír Kvíčala.

Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek přirovnal plánovaná bezpečnostní opatření k summitu NATO, který se uskutečnil v Praze v roce 2002. Jeho pořádání tehdy stálo ČR přibližně miliardu korun, více než dvě třetiny peněz šly na zajištění bezpečnosti.

infografika, obama infografika, obama | Infografika Blesku

Bezpečnostní složky budou střežit hlavně budovu, ve které bude Obama bydlet, Kde bude Barack Obama se svou "družinou" ubytován se zatím neví. Spekuluje se, že buďto v hotelu Four Seasons v centru nebo rezidence amerického velvyslance v Praze 6.

Odborníci samozřejmě také pečlivě plánují únikové cesty, brzy začnou prověřovat místa, kudy se nejmocnější muž planety bude pohybovat. Ochranka musí prohledat doslova každý kanál v ulici, kterou bude Obama projíždět. Budou se prověřovat i výtahové šachty, sklepy, střechy, ale i rozvody plynu a elektřiny.

Do akce se už zapojili také české tajné služby. Ty většinou prověřují informace z podsvětí. Budou také bedlivě hlídat všechny podezřelé osoby, které by mohly nějakým způsobem návštěvu amerického prezidenta narušit.

Obama svůj projev pronese zřejmě Starém Městě, možná přímo na Staroměstském náměstí. Pro ochranku je model projevu pod širým nebem tou nejhorší variantou. Ochranné týmy se sice snaží amerického prezidenta přesvědčit, aby projev pronesl někde v uzavřené budově, ale Obama se od svého úmyslu promluvit lidem tváří v tvář asi nevzdá.

Hlavní město zřídí kvůli Obamově návštěvě na městském krizovém štábu také bezplatnou telefonickou linku, na které lidé získají informace o dopravních omezeních a dopadech návštěvy na chod města. Linka bude podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) zprovozněna příští týden.

Omezení se dotknou zřejmě i městské hromadné dopravy. Podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka je ale výhodou, že americký prezident bude v Praze pobývat v sobotu a neděli, kdy veřejná doprava není tolik vytížena.

"O předem známých omezeních budeme cestující informovat několik dní dopředu. Některá ale mohou vzniknout teprve během návštěvy, pak je okamžitě zařadíme do hlášení," uvedl Dvořák.

pavlin ( 29. dubna 2009 10:17 )

Ty kre$$$ ja nejsem s moravy ja sem s prahy ;) i paru mam o co tady jde ze jste lizite *** USA tolek penez jde s nasich kaps, vy vzdycki vsechno komplikujete!!!

jackie123 ( 18. března 2009 20:46 )

ha ha ty vesnicka nulo, ze ty jsi z Moravy vid? Samozrejme ze pro tebe je to strasna, sranda, bodejt ne, kdyz nemas vubec paru o co jde ze prijede US president, protoze tvoje IQ je asi tak nekde mezi vydlabanou tykvi a vzduchoprazdnem ha ha ha

pavlina ( 18. března 2009 10:49 )

ha ha to je sranda " nejmocnější muž planety " Obama cesy jaki jste prdo lizy. lizite *** vsem i vsemy smery. ha ha !!! to jo nejmocnější muž planety....

derek ( 17. března 2009 21:06 )

Peníze jdou pochopitelně z našich kapes a já nechci platit ze svých daní člověka ,který byl za stát Ilinoa zvolen jehož posledních 5 gůvernérů je vyšetřováno pro korupci . Nechci ho ani protože z američanů se stal nejhloupější národ na světě zvolit Obamu. Jeho ekonomický balíček nás bude stát ještě hodně sil. Ačkoliv je Amerika poměrně daleko tak diky globalizaci se nás dotkne každý jeho krok. Jeho balíček je neadresný a pomůže tak jedině Baracku Obavovy k dražšímu domu. A nejšílenější je srovnání s Kennedym. Jak bylo řečeno v jedné televizní debatě: ,,Senátore já jsem Jacka Kennedyho znal ,pracoval jsem s ním vy nejste žádná Kennedy,, to platí i o Obamovy a Jacku mu říkali jeho nejbližší na vysvětlenou. Radši ty prachy dejte na silnice nebo do zdravotnictví než na příjezd slibotechny Obavy.

Zobrazit celou diskusi