Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci zvažují úplnou „stopku“ pro Huawei. O telefony by přišli lidé i úřady

Autor: FiM, ČTK - 
13. ledna 2019
18:35

Polská vláda uvažuje nad tím, že zakáže úřadům používat výrobky čínské telekomunikační firmy Huawei. S informací o zvažovaném zákazu přišla v neděli agentura Reuters s odvoláním na vládního činitele zodpovědného za kybernetickou bezpečnost. Podle něho přichází v úvahu i přijetí zákona, který by omezil používání telefonů značky Huawei také pro veřejnost.

Polské úřady tento týden obvinily ze špionáže bývalého vysoce postaveného polského bezpečnostního důstojníka a zaměstnance Huawei pracujícího v Polsku. Na oba v pátek uvalily vazbu a hrozí jim až desetileté vězení. Polsko se v návaznosti na tuto aféru může stát další západní zemí, která omezuje přístup největšího světového výrobce telekomunikačních zařízení na svůj trh.

Polská vláda nyní zváží další postup a vyhodnotí, zda její „rozhodnutí může zahrnovat i konec používání“ výrobků Huawei, řekl Reuters státní tajemník ministerstva digitalizace Karol Okoński. 

V západních zemích Huawiei čelí v současné době obvinění, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je používané pro špionáž. Firma taková obvinění odmítá.

Spojené státy americké již zakázaly používání výrobků Huawei úřadům, Nový Zéland, Austrálie či Japonsko pak firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. V Evropě již výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise (EK).

U nás na bezpečnostní hrozbu spojenou s používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE upozornil i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

marmat ( 13. ledna 2019 20:59 )

JE TO SKANDÁL o jehož rozměrech nemáme (zatím) ani představu

marmat ( 13. ledna 2019 20:57 )

Věřme, že to jen tak ani u nás NEPROJDE.....kam by to všechno vozili ??? Ovšem TOHLE Zeman nevěděl ???

marmat ( 13. ledna 2019 20:54 )

A co chceme ještě pitvat....??? Tento " malér " měl samozřejmě předehru/předstih u našich zpravodajců (čučkařů)

offline ( 13. ledna 2019 19:01 )

Snad to projde. A snad se Číňani pořádně naštvou a přestanou do Evropy vozit cokoli.

Zobrazit celou diskusi