Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filipínský prezident se přirovnal k Hitlerovi. Teď vyrazil na nákup zbraní - do Izraele

Autor: Darina Jíchová - 
3. září 2018
20:20

Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes setkáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zahájí svou první návštěvu Izraele. Doufá, že se mu tam podaří uzavřít dohodu o prodeji zbraní. Izraelci mu ale nemohou zapomenout jeho poznámky o holokaustu, který srovnal se svým bojem proti drogovým gangům a sám sebe pak přirovnal k Hitlerovi, informoval deník Guardian.

Duterte v Izraeli shání nového dodavatele zbraní, jeho smlouva s USA byla kvůli obavám humanitárních organizací o porušování lidských práv v zemi a diplomatickým neshodám značně zredukována. V minulosti už s Izraelci obchodoval, Netanjahu mu v roce 2017 prodal protiraketový a protitankový systém v hodnotě 458 milionů korun.

Vztah Filipín a Izraele

Návštěva filipínského prezidenta vzbudila zájem nejen v jeho zemi, ale i v Izraeli. Duterte bude mít příležitost setkat se s filipínskými emigranty, kteří do Izraele přišli za prací, zároveň bude chtít připomenout důležitou roli Manily během 2. světové války, kdy tam našly útočiště tisíce perzekuovaných židů.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte dorazil na svou první návštěvu Izraele (2.09.2018). Filipínský prezident Rodrigo Duterte dorazil na svou první návštěvu Izraele (2.09.2018). | reprofoto/twitter

Historicky vzato mají obě země velmi specifický vztah, v roce 1947 to byl právě hlas tehdejšího filipínského prezidenta Manuela Roxasa, který na zasedání OSN rozhodl o vzniku izraelského státu. Duterte během svého pobytu v Jeruzalému navštíví památník holocaustu Jad vašem a setká se s dvěma židy, které Filipínci během války zachránili.

„Návštěvě přikládáme velkou důležitost, která symbolizuje pevné a vřelé vztahy mezi našimi národy. Pobyt má šanci naše partnerství ještě více prohloubit a zesílit,“ uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Jenomže Duterte se do paměti Izraelců nezapsal zrovna pozitivně, hlavně kvůli svým narážkám na holokaust.

Duterte jako Hitler

V roce 2016 Duterte připustil, že ho jeho kritici označili za „Hitlerova bratrance“, on ale tuhle narážku přijal s otevřenou náručí. „Jestli Německo mělo Hitlera, tak Filipíny mají…,“ prohlášení během tiskové konference nechal nedokončené a ukázal na sebe.  „Hitler povraždil 3 miliony židů, my tu máme 3 miliony narkomanů a já bych je s radostí zmasakroval,“ pronesl prezident.

Jeho slova vyvolala mezinárodní pobouření a on se později za svou poznámku omluvil, uvedl, že neměl v úmyslu znevážit památku milionů židů, kteří zemřeli během holokaustu.

Protest židovské obce

Kromě jednání s premiérem Netanjahuem má domluvenou schůzku i se svým izraelským protějškem, prezidentem Re'uvenem Rivlinem. S tou ale mnoho Izraelců nesouhlasí.  „Je nepřijatelné, aby se masový vrah, který schvaluje znásilňování, bombové útoky a další zvěrstva, sešel s izraelským prezidentem,“ pronesl na konto Duterteho návštěvy izraelský právník Eitaj Mack.

Duterte je tak dalším politikem, se kterým Netanjahu i přes obavy židovské obce jedná. Obci se nelíbí ani jeho blízké vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který byl během své antimigrační kampaně obviněn z antisemitismu. Židé nejsou rovněž nadšeni z utužování vztahů s americkými evangelíky.

Zločiny proti lidskosti

Podle statistik si Duterteho válka proti drogovým gangům od června 2016, kdy se ujal moci, vyžádala již 4 a půl tisíce obětí. Humanitární organizace se však domnívají, že počet by mohl být ještě větší, dodávají, že ne vždy se jednalo o zločince. Duterte a jeho vládu viní ze zločinů proti lidskosti, obvinění prošetřuje Mezinárodní trestní soud v Haagu.

 

Antonin Blaha ( 4. září 2018 06:04 )

 A urcite uspeje protoze pro Izrael to bude kosher byznys 😂😂😂

Zobrazit celou diskusi