Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženu izraelského premiéra viní z úplatkářství. Policie s tím vyrukovala u soudu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. září 2018
14:20

Manželka izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Sára je jednou z hlavních podezřelých v kauze označované Případ 4000, týkající se ovlivňování zpravodajství a úplatkářství. Proces je spojen s telekomunikační společností Bezeq. Netanjahuovi podezření odmítají, Sáru jako podezřelou označili policisté během čtvrtečního soudního přelíčení. Manželé jsou také spojeni s vyšetřováním korupce, zpronevěry a podvodů, uvedla stanice CNN.

Do minulého roku stál Netanjahu v čele ministerstva telekomunikací, prokurátoři tvrdí, že premiér a telekomunikační společnost Bezeq mezi sebou měli uzavřené „vzájemně prospěšné“ partnerství. Šaul Elovič, vlastník skupiny Eurocom Group, pod kterou spadá i Bezeq dostával od premiéra benefity v hodnotě přesahující šest miliard korun, na oplátku za to Bezeq reguloval zprávy na serveru Walla v Netanjahův prospěch.

Vyšetřování bylo zahájeno letos v únoru, přestože byli premiér a jeho žena již několikrát vyslýcháni, nikdy nebyli u soudu přímo označeni jako podezřelí. To se změnilo během čtvrtečního přelíčení, které se týkalo především Eloviče. Ten čelí obvinění z podvodů, korupce, praní špinavých peněz a dalších. Během výpovědi jeden z vyšetřovatelů, Uri Kanar, označil Netanjahuovou za podezřelou.

Rodina Netanjahuových: Absurdní podezření

„Je podezřelá z korupce, zpronevěry a úplatkářství,“ pronesl Kanar před soudem. „Vaší hlavní podezřelou je Sára Netanjahuová, ne premiér?“ dotazoval se Elovičův právník. „Ano,“ potvrdil vyšetřovatel. „Jestli tomu rozumím dobře, domníváte se, že paní Netanjahuová, se společně s premiérem dopustili trestného činu úplatkářství, je to tak?“ zajímalo právníka. „Přesně tak,“ přisvědčil Kanar.

Rodina Netanjahuových v reakci na to vydala prohlášení, ve kterém obvinění odmítá. „O co jde v tomhle absurdním podezření? Policie něco řekla, ale nikdy se to nestalo,“ stojí v prohlášení. Prokurátoři zatím neuvedli, zda zahájí stíhání Netanjahuové.

Netanjahuovou čeká žaloba za zpronevěru

Netanjahuovou už jeden soud kvůli obvinění z finančního podvodu při řízení provozu premiérovy rezidence čeká. Premiérova manželka na osobní výdaje zpronevěřila přes dva miliony korun ze státní pokladny. Proces by měl po odročení začít v říjnu.

Premiér je rovněž spojen s dalšími korupčními kauzami, vyslýchán policií byl už celkem jedenáctkrát, naposledy 24. srpna. Policie zvažuje zahájení soudního stíhání, podle závěrů vyšetřovatelů by případy mohly být předány prokurátorům během následujícího půl roku.

Zobrazit celou diskusi