Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Buddhistka se ozvala kvůli hluku z mešity. Dostala 18 měsíců za mřížemi za rouhání

Autor: base, ČTK - 
21. srpna 2018
20:18

Indonéská buddhistka si stěžovala na hluk z mešity v sousedství, soud jí v úterý vyměřil 18 měsíců za mřížemi za rouhání. Žena se proti rozsudku odvolá, uvedl podle agentury Reuters její právní zástupce. Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě, ale žije zde i nezanedbatelný počet buddhistů, křesťanů a další náboženské menšiny.

Buddhistka Meiliana, 44letá etnická Číňanka z indonéské provincie Severní Sumatra, si stěžovala, že svolávání k modlitbě z mešity v sousedství, které se opakuje pětkrát denně, je příliš hlasité. To soud vyhodnotil jako urážku islámu.

„Řekla něco, co bylo urážkou náboženství, v tomto případě islámu,“ uvedl mluvčí soudu ve městě Medan. Žena „projevila lítost a omluvila se“, dodal.

Političtí aktivisté tvrdí, že přísné protirouhačské zákony se v Indonésii užívají k zastrašování menšin a porušování náboženských svobod.

Na rozsáhlém souostroví jsou stovky tisíc mešit a většina z nich při svolávání k modlitbě, které trvá několik minut, používá tlampače. Některé mešity také pouštějí delší verze, nebo modlitby, které trvají přes půl hodiny, což považuje indonéská rada pro mešity za zbytečné.

V této radě zasedá i indonéský vicepremiér Jusuf Kalla. V roce 2015 sestavil tým, jenž měl vyhodnotit, jak mešity tlampače využívají, a regulovat to. Vicepremiér už dříve mešity vyzval, aby tlampače využívaly „rozumně“.

Devadesát procent z 240 milionů obyvatel Indonésie se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. V posledních letech zde ale narůstají konzervativní a ortodoxní interpretace islámu, což vyvolává obavy, že tolerance a rozmanitost, jíž se indonéský národ dlouho vyznačoval, berou pomalu za své, napsala agentura Reuters.