Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spalničky udeřily na Slovensku. Epidemie je tu největší za posledních 20 let

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2018
14:05

Na východním Slovensku, kde v uplynulých týdnech propukla epidemie spalniček, stoupl podle slovenských hygieniků počet případů tohoto infekčního onemocnění. S ohledem na desetidenní inkubační dobu spalniček není vyloučeno, že nemocných bude přibývat i poté, co úřady minulý týden vyhlásily v oblasti mimořádnou situaci. Informoval o tom úřad hlavního slovenského hygienika.

 

V okresech Michalovce a Sobrance zaznamenali lékaři zhruba dvě stovky případů spalniček u téměř všech věkových kategorií. V zemi pod Tatrami jde o největší epidemii svého druhu za posledních 20 let.

V postižených regionech úřady zakázaly konání společenských a kulturních akcí. Očkování proti spalničkám podstoupilo na dva tisíce osob včetně zaměstnanců nemocnice v Michalovcích, kde byli nemocní hospitalizováni.

Spalničky se na Slovensko dostaly z Británie 

Spalničky se na východě Slovenska začaly šířit v květnu, když si tři lidé přivezli onemocnění z Británie. Ani jeden z nich nebyl proti spalničkám očkován. Podle hygieniků k epidemii přispěl pokles podílu proočkovanosti dětí proti spalničkám pod bezpečnou hranici a nedodržování opatření proti rozšíření onemocnění obyvateli, již žijí ve špatných hygienických podmínkách.

Slovenští hygienici upozornili, že každé osobě, která není očkována dvěma dávkami proti spalničkám, hrozí nakažení při kontaktu s nemocným. Spalničky se šíří kapénkami vzduchem, například při kašli. Očkování proti spalničkám je na Slovensku povinné.

S epidemií spalniček se v posledním období potýkalo vícero evropských zemí. V České republice bylo již letos v červnu stejně případů spalniček jako loni za celý rok.

Video  Spalničky udeřily už i na Slovensku. Nemocnice nezvládá nápor pacientů  - tv Joj
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

teufel ( 16. července 2018 14:49 )

... přivezli si onemocnění z Británie. Takže je jasný jak facka, kdo je na Slovensko zatáhl.

Zobrazit celou diskusi