Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Epidemii spalniček do Česka zavlekli Ukrajinci. Změní se očkovací kalendář?

Autor: ČTK, zzu - 
22. května 2018
19:25

Současná epidemie spalniček v Česku začala importem ze zahraničí, většina případů pocházela z Ukrajiny. Ministerstvo zdravotnictví kvůli rostoucímu počtu onemocnění zvažuje změnu očkovacího kalendáře. Novinářům to v úterý řekl náměstek ministra Roman Prymula, který je také předsedou České vakcinologické společnosti při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Od ledna do minulého pátku bylo v Česku zaznamenáno 126 případů spalniček, loni méně než 150 za celý rok.

Proti spalničkám se v Česku povinně očkuje v dětství. První dávka se podává od třináctého měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem. „Setkáváme se s tím, že řada osob povinnost odkládá a snaží se očkování odsunout do pozdějšího věku. Nejpostiženější skupina nemocných jsou roční až čtyřleté děti,“ vysvětlil náměstek. Odborníci doporučují proočkovanost populace asi 95 procent, aby se nemoc nešířila.

V Praze jsou ale podle Prymuly některé čtvrti, kde je jen kolem 70 procent. Které to jsou, ale na dotaz ČTK říct nechtěl.

Experti: Nízká proočkovanost je problém

S věkem klesá imunita, mnoho nemocných je také ve věku 30 až 40 let. „Budeme muset časem buď přidat další dávku, nebo ji rozložit do pozdějšího věku,“ dodal Prymula.

Letošní epidemie v Česku podle něj začala importem nákazy ze zahraničí. „Situace v okolních zemích není úplně ideální. Většina importovaných případů byla z Ukrajiny. Tamní proočkovanost je žalostná, jen asi 30 až 60 procent,“ doplnil. Počty případů jsou zvýšené po celé Evropě. Loni epidemie v Rumunsku postihla 10 tisíc lidí, 34 zemřelo. V Česku nebylo úmrtí na spalničky zaznamenáno od roku 1980, očkuje se od roku 1969.

Předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) vyzvala, aby lidé v případě podezření na spalničky vyhledali lékaře. Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech vznikne červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elopapx ( 22. května 2018 20:57 )

Co začít u původce? Pošlete ty nakažené blby zpět odkud přitáhli !!! FUJ !!!

Zobrazit celou diskusi