Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Íránka sundala na ulici šátek z hlavy, teď jde na 20 let do vězení

Autor: pk, base - 
10. července 2018
12:39

Íránka Shapark Shajarizadeh (42) má strávit 20 let ve vězení za to, že si na veřejnosti sundala z hlavy šátek zvaný hidžáb. Aktivistka tímto gestem protestovala proti nošení šátku, které je v Íránu povinné. Zprávu přináší web Daily Mail.

Shapark Shajarizadeh byla zatčena letos v únoru. Důvodem bylo video, ve kterém Shapark stojí na ostrůvku u silnice v íránském hlavním městě Teheránu. Mávala na projíždějící auta svým šátkem, který měla připevněný na tyči. Celou hlavu měla tudíž odhalenou.

Tento týden na svém webu zveřejnila informaci, že byla uvězněna za protestování proti povinnému hidžábu i za mávání „bílou vlajkou míru“ na ulici. Shapark je za svůj čin obviněna z „podněcování korupce a prostituce“, uvádí Amnesty International.

V únoru íránská policie zatkla dalších 29 žen, které rovněž sundaly své šátky na veřejnosti, aby tak podpořily kampaň nazývanou „Bílé středy“. Významný právník Nasrin Sotoudeh, který v případu zastupoval Shapark a ostatní obviněné ženy, byl minulý měsíc zatčen.

Islámský dress code, který je v Íránu zavedený od revoluce roku 1979, je povinný pro všechny ženy již od 13 let a měl by ženě zakrývat od hlavy až k patě. Je zakázané oblečení, které objímá ženské tělo, tudíž musí být volné. Za porušení těchto pravidel hrozí pokuta 17 liber (500 Kč) a 2 měsíce vězení.

Prezident Hassan Rouhani, který stojí v čele země od roku 2013 již dříve řekl, že by nemělo být v zájmu policie vynucovat náboženské předpisy jako je například nošení šátku. Ovšem policejních zpráv o nenošení hidžábu se objevuje stále dost. V roce 2016 se jednalo o 7 tisíc případů zaznamenaných jako „špatné nošení hidžábu“. Dopravní policie v roce 2015 zaznamenala kolem 40 tisíc případů, kdy ženy v autě sundaly svůj hidžáb z hlavy a nechaly jej pouze na krku. To následně vedlo k pokutám a dočasnému zabavování automobilů. 

Ředitelka po sporu o zakázaný hidžáb: Vyhrál zdravý rozum

sigmae ( 17. srpna 2018 21:34 )

odvážná žena, doufám, že do basy nepůjde

flora ( 11. července 2018 00:30 )

Islámský dress code, který je v Íránu zavedený od revoluce roku 1979. To byly aktivistce v té době 3 roky. Neměla by to řešit v rodině? Co jako my s tím tady v civilizivané Evropě máme dělat? Paradox je, že jakmile sem k nám dámy dojdou, hned se zahalí a ještě to tvrdě prosazují. Za poslední měsíc se jich jen v naší sámošce zničeho nic objevuje denně asi 10. Možná jsou pořád ty samé, kdoví, ale i deset za jeden měsíc je dost .

Zobrazit celou diskusi