Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Británii svírá strach z teroru. Záhadná látka po Skripalovi otrávila další lidi

Autor: ČTK, vei, trm - 
4. července 2018
13:45

Nejnovějšího případu otravy dvou osob neznámou látkou v Británii se ujala protiteroristická složka policie, informovaly ve středu britské úřady. Vedoucí politického oddělení deníku The Sun Tom Newton Dunn s odvoláním na zdroje ministerstva obrany napsal na Twitteru, že vzorky látky byly odeslány do vojenské laboratoře v Porton Downu. To samé pracoviště v březnu zjistilo, že jed, kterým byl v březnu přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera, je armádní látka typu novičok. Podle místní policie ještě není jasné, zda byl spáchán zločin.

Policie na jihu Anglie v noci na středu vyhlásila mimořádnou událost kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po možném kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Uzavřela kolem měst Amesbury a Salisbury několik míst, kde se dvojice před možnou otravou mohla pohybovat. Zatím není jasné, zda případ souvisí se zločinem, úřady ale událost prošetřují.

Záchranáři zasahovali u muže a ženy kolem 40 let, kteří byli nalezeni v bezvědomí v Amesbury, v sobotu večer 30. června. Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se očividně nepotvrdilo a odborníci nadále pokračují v testech, aby zjistili, co je příčinou kolapsu obou pacientů.

Dvojice je nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury a lékaři vzhledem k jejímu možnému vystavení neznámé látce nasadili příslušnou medikaci. Podle anglické zdravotnické služby nepřestavuje případ zatím „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost“.

„V této fázi zatím není jasné, zda byl spáchán zločin,“ uvedl na tiskové konferenci Paul Mills, zástupce policejního velitele v hrabství Wiltshire. Policisté spolupracují se všemi partnery, aby dosáhli pokroku ve vyšetřování a zjistili, jaké látce byl pár vystaven.

Uzavřený park a policejní hlídky u kostela

Nemocnice je i přes mimořádnou událost nadále otevřená pro veřejnost, úřady ale obyvatele upozornily, že v regionu bude zvýšená policejní přítomnost.

Policie zřídila několik bezpečnostních uzávěr v místech, kde se mohla dvojice pohybovat předtím, než byla otrávena. V Amesbury i Salisbury zaznamenali místní lidé vyšší počet hlídkujících policistů. V Salisbury byl pro veřejnost uzavřen park královny Alžběty, upozornila místní rozhlasová stanice Spire. Policisté hlídkují také přes amesburským bapistickým kostelem, uvedl deník The Gurdian.

Salisbury se letos v březnu stalo dějištěm otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla. Následovalo vyhoštění ruských diplomatů z řady zemí EU i USA. Rusko reagovalo podobným krokem.

Komisař Angus Macpherson sdělil BBC, že vyšetřovatelé zatím nevylučují nic, co se týče okolností nejnovějšího případu. Zároveň ale dodal, že není zatím důvod se domnívat, že nynější otrava souvisí s kauzou Skripalů.

BBC uvedla, že oproti vyšetřování otravy Skipalových vyšetřovatelé nevybuovali v místech zkoumání stop izolační stany a vše nasvědčuje tomu, že jde o řádově menší operaci, která se netýká mimořádně závažného chemického útoku. 

Nezadat ( 4. července 2018 14:33 )

ČT24 odvysílala,že na místě byl spatřen Putin v protichemickém obleku z neznámou látkou v kanystru a podařilo se mu záhadně uprchnout před armádou jejího veličenstva. Za co prý z největší pravděpodobností může Zeman který na něho v hospodě čekal v helikoptéře.

zada ( 4. července 2018 14:29 )

Britové jsou šašci, co jinak lze o tom říci. Ať jedou do našich K. Varů a nic je svírat nebude, půjdete horem dolem - po té dobré vodě . Na týhle planetě je otrávený kde kdo, někdo z otravných látek, někdo z politiků, někdo z arogantních blbců, někdo proto,že v moři plavou lejna Tyhle nedozrálý články zase otravují mě . Zdar

krista2018 ( 4. července 2018 14:15 )

chtějí aby se za každou cenu o nich psalo a snad aby je někdo litoval, takových případu, že se někdo otráví je ve světě tisíc za den. Nech jdou do zádele

kradu ( 4. července 2018 12:29 )

to je ale blábol zase

tokarev ( 4. července 2018 12:19 )

Kolik dílů ještě ta komedie bude mít

Zobrazit celou diskusi