Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Našel se sovětský pilot sestřelený v Afghánistánu v roce 1987: Sergej přežil 31 let v zajetí!

Autor: Petr Šour - 
13. června 2018
22:39

Ta zpráva vyvolala v Rusku šok a také velké naděje! Pilot Sergej Panteljuk, který byl za sovětské intervence v Afghánistánu v 80. letech sestřelen a považován za mrtvého, je naživu a chce se vrátit domů. Oznámila to ruská armáda.

„Právě byl objeven pilot, jehož stroj byl sestřelen v 80. letech nad Afghánistánem. Je stále naživu,“ uvedl velitel ruských parašutistů generál Valerij Vostrotin. Zdroj agentury Ria Novosti řekl, že se incident stal v roce 1987 a že muži musí být nyní kolem 60 let.

„Možná je v Pákistánu, protože tam byly všechny tábory pro sovětské zajatce,“ řekl zdroj. Deník Komsomolskaja Pravda zjistil, že v Rusku stále žijí Sergejova matka, sestra a také dcera (31), která se narodila pár dní před tím, než letec zmizel. Sovětská armáda ze středoasijské země odešla v roce 1989 a tehdy se pohřešovalo 300 vojáků.

Od té doby se podařilo díky úsilí rodin asi 30 z nich najít. Většina se vrátila domů. Podle Vjačeslava Kalinina ze svazu veteránů z Afghánistánu Bratrstvo ve zbrani je organizace připravena muži pomoci. Nalezený pilot se chce vrátit a Rusové už s tamními úřady jednají, aby potvrdili jeho totožnost a zorganizovali návrat. Kalinin řekl, že je nejenom udivující, že Panteljuk přežil pád letadla, ale i to, že o něm dosud nepronikla žádná informace.

VIDEO: Poslední interview před startem prokletého letu

Video  Poslední interview před startem prokletého letu  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi