Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž (†94), který přežil koncentrační tábor, zemřel noc před pietní akcí

Wim Aloserij (†94), který přežil koncentrační tábor, zemřel noc před pietní akcí.
Wim Aloserij (†94), který přežil koncentrační tábor, zemřel noc před pietní akcí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. května 2018
23:26

Poslední Nizozemec, který přežil věznění v nacistickém koncentračním táboře Neuengamme, je po smrti. Čtyřiadevadesátiletý Wim Alosery zemřel v noci na čtvrtek v hotelu nedaleko bývalého tábora, v jehož areálu se měl týž den zúčastnit pietní akce.

Alosery skonal ve spánku na pokoji v hamburském hotelu jen několik hodin před začátkem vzpomínkové akce v nedalekém areálu bývalého koncentračního tábora Neuengamme, informovala dnes mluvčí památníku.

Do severního Německa podle ní přijel na počátku tohoto týdne právě kvůli čtvrteční pietní akci připomínající 73. výročí osvobození tábora. Alosery se jako svědek Jehovův, které nacisté pronásledovali, dostal do koncentračního tábora Neuengamme u Hamburku po věznění v táboře Amersfoort u Amsterodamu v roce 1944.

Spolu s tisíci dalšími vězni se musel Alosery v posledních dnech druhé světové války nalodit na zaoceánskou loď Cap Arcona, kterou ovšem v domnění, že na ní prchají nacisté, Britové v květnu 1945 potopili.

Na palubě lodi Cap Arcona zahynulo zhruba 4600 lidí, Alosery byl jedním ze zhruba 450, kteří tragédii přežili. V Nizozemsku v dubnu vyšla o Aloserym kniha s názvem Poslední svědek (De laatste getuige).

Zobrazit celou diskusi