Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kabriolet Tesla se odchýlil od své vesmírné trasy. Míří do pásu asteroidů

Autor: CTK, ivm - 
7. února 2018
20:10

Rudý kabriolet, který vyslal Elon Musk do vesmíru jako náklad těžké rakety Falcon Heavy, se dostal na vzdálenější dráhu, než se předpokládalo. Informaci sdělila agentura AP s odvolání na společnost SpaceX. Roadster Tesla se po zapálení posledního stupně rakety ocitl na jiné heliocentrické orbitě. 

Podle původních plánů se vůz neměl dostat na vzdálenější dráhu, než po jaké obíhá kolem Slunce planeta Mars. Ukázalo se ale, že auto zamířilo až do pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Figurínu Starmana v kosmickém skafandru manévr nezmátl, za volantem vozu je prý stále usazena.

V amerických médiích mise rudého automobilu vyvolala obdiv, i když podle některých komentátorů je vyslání auta do vesmíru příliš drahou reklamou.

S pochvalou přišla i ruská kosmická agentura Roskosmos, jejíž mluvčí označil putování roadsteru vesmírem za „velmi dobrý a pozoruhodný tah“. Neopomněl ale poznamenat, že Muskova automobilka se potýká s problémy s výrobou nového vozu Model 3.

Video  Falcon Heavy Test Flight  - Živě.cz
Video se připravuje ...
Video  Falcon Heavy Animation  - VTM
Video se připravuje ...

alex0800 ( 8. února 2018 09:51 )

Při takových chybách, by mohl za pár let poslat těch 100 lidí aka prvních lidských marťanů taky na smrt.. Ale ono se o tom hodně všude štěbetá.. Jednak ty termíny jsou nereálné stejně jako ekologičnost výroby Tesla elektromobilů.. Ono když si spočítáte ekologickou zátěž při výrobě a připočítáte zátěž spotřebované eletřiny a to celé porovnáte s benzíňákem, tak by ten benzíňák musel najezdit 3miliony KM aby se vyrovnal ekostopou Tesle čerstvě vyrobené ;-) Ale to už se řešilo asi tisíckrát.. Prodeje Tesly jen ukazují vytržení lidí z reality za pomoci masáže propagandy, za kterou by se nestyděl ani Dr. Goebbels.. Asi obdoba lží, jako že RF je největší hrozbou pro USA, které okupují většinu světa za pomoci 1200 vojenských základen.. Určitě nejde o šíření demokracie či svobody, ale spíše kolonializaci a odvracení bankrotu hegemona, který by přišel na buben už roku 1991, kdyby nezačal vykrádat východní Evropu;-) A dnes mají stejně největšího bankrotáře v prezidentském postu, neboť začíná přestavba USA.. Konečně si ten teroristický stát projde možná i skutečnou demokratizací a přestane fungovat jako potomek 3.nazi říše viz třeba Hitlerův jídelní servis u Skull and Bones.. Nebo je zde někdo, kdo si není vědom reality financování fašizmu za pomoci magnátů z USA..?

Jarocell ( 8. února 2018 07:57 )

Tak je jasný proč poslední stupeň už neměl dost paliva na to, aby ubrzdil před přistáním na moři a rozbil se o hladinu. Pracoval déle než měl a vytlačil Teslu dál. Maličkost, ale nepotěší...

renataren ( 8. února 2018 03:18 )

Na firmu před krachem docela odvaz...

Zobrazit celou diskusi