Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zavřená Eiffelovka, dopravní chaos a lyžaři v centru Paříže: Francie čelí přívalu sněhu

Autor: ČTK, var - 
7. února 2018
13:01

Sníh a náledí ve středu způsobily dopravní chaos v Paříži. Francouzské dráhy kvůli sněhu omezily provoz rychlovlaků TGV, informovala agentura AP. Dopravní problémy způsobené zimním počasím hlásí podle agentury APA také spolkové země Štýrsko, Korutany a Burgenland.

Sníh a ledovka v Paříži značně komplikovaly dopravu v ranní špičce. V metropoli a jejím okolí se tvořily kolony, některé dopravní osy byly zcela uzavřeny, informovala stanice Franceinfo. Situace si vyžádala trvalé nasazení policie a cestářů. Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele, aby nechali automobily v garáži.

Nejméně 600 řidičů muselo už noc na středu v okolí Paříže strávit v nouzových ubytovnách. Několik stovek cestujících uvázlo také na pařížských vlakových nádražích. Podle agentury AP musel provozovatel železniční dopravy SNFC omezit rychlost svých vysokorychlostních vlaků TGV kvůli sněhové pokrývce, která dosahovala v pařížském regionu až 15 centimetrů. Dráhy vyzvaly zákazníky, aby své cesty odložili.

V úterý dosahovaly zácpy ve francouzské metropoli a okolí celkové délky přes 740 kilometrů, což je podle agentury DPA rekord.

Paříž se potýká s přívaly sněhu. Lidé v centru vytáhli i lyže Paříž se potýká s přívaly sněhu. Lidé v centru vytáhli i lyže | Reuters

Sněhová nadílka se také dotkla některých pařížských památek. Eiffelova věž se pro návštěvníky uzavřela už v úterý. Pařížský kopec Monmartre využil jeden obyvatel k lyžování. Podle mereorologů bude během středeční noci v Paříži sněhu přibývat. Teplota se bude pohybovat kolem 10 stupňů Celsia, uvedl deník The Guardian. 

Se sněhem bojuje i Rakousko

Vpád zimy však sužuje mnoho regionů v severní polovině Francie. Celkem 25 departmentů má pohotovost kvůli sněhu a náledí, které v některých regionech neumožnily vyjet ani školním autobusům.

Dopravní problémy jsou hlášeny také z Rakouska. Intenzivní sněžení ve středu ráno zasáhlo většinu území Štýrska, kde se tvořily zácpy a nákladní automobily nemohly pokračovat v jízdě. Podle autoklubu ÖAMTC byla takto postižena prakticky v celé délce dálnice A2 od Vídně k italským hranicím, stejně jako dálnice A9 ve Štýrsku.

V horských oblastech jihorakouských Korutan platí povinnost sněhových řetězů. Zimní podmínky ráno zapříčinily několik dopravních nehod také ve spolkové zemi Burgenland na východě Rakouska. Hasiči museli podle místních úřadů vyjíždět ke zhruba 20 případům. Většinou šlo o vyprošťování vozidel.

Video  Václava Klause uvěznila v Alpách kalamita. Sníh mu znemožnil vrátit se do Prahy  - Institut Václava Klause
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi