Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Moskvu zasypal stoletý sníh: Bouře zabíjela, firmy rozdaly speciální dovolené

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. února 2018
11:28

Z Moskvy bylo v důsledku víkendové „stoleté“ vánice vyvezeno rekordní množství sněhu. V současnosti jsou ulice protažené a doprava funguje. Oznámil to zástupce starosty Pjotr Birjukov. Moskevská metropole nicméně pod čtyřiceticentimetrovou pokrývkou sněhu podle agentury AFP žije ve zpomaleném tempu a moskevská letiště zrušila asi stovku letů. Podle informací pražského letiště byl včera dopoledne zrušen jen jeden let do Moskvy, ostatní by měly být v pořádku.

„Takové množství sněhu napadlo poprvé za sto let. Byla to zkouška pro městské zaměstnance. V tuto chvíli jsou ulice vyčištěné a doprava funguje,“ řekl Birjukov novinářům. Během uplynulých 24 hodin bylo podle něj z moskevských ulic odvezeno rekordní množství sněhu o objemu 1,2 milionu kubických metrů. „Odklízení sněhu bude pokračovat, byla přijata další opatření ke zvýšení množství pracovníků (s tímto úkolem),“ dodal.

Moskva pod sněhovou pokrývkou

Moskevský starosta Sergej Sobjanin mezitím ohlásil, že se lidé mají sami rozhodnout, zda vyrazí do práce. Některé firmy nabídly svým zaměstnancům zvláštní dovolenou. Radnice také vybídla motoristy, aby se pokud možno zřekli dopravy vlastními auty a přesedli na městskou hromadnou dopravu, a tím dali šanci komunální technice očistit ulice.

Moskva zapadla sněhem. Moskva zapadla sněhem. | reprofoto/twitter

V Moskvě během víkendu napadlo tolik sněhu, že to odpovídalo 122 procentům obvyklé měsíční dávky srážek. V důsledku vánice asi 60.000 lidí – přibližně 21.000 domácností v šesti stovkách obcí v centrálním Rusku – zůstalo bez elektřiny. Bouře si v Moskvě vyžádala jednu oběť na životě a pět raněných.

Sněžení v Moskvě neustává a do akce byla povolána i armáda, která pomáhá s odklízením sněhu. Během 36 hodin v ruské metropoli napadlo více sněhu než za celý měsíc. Teploty se pohybují kolem minus 10 stupňů. Proud i doprava byly obnoveny, úřady přesto stále vyzývají obyvatele, aby radši zůstali doma, ale většina z nich jejich prosbu nerespektuje.

V Česku udeřily mrazy

Cesty udržuje jednotka ženistů, k dispozici mají těžkou vojenskou techniku, podařilo se jim odstranit všechny popadané stromy, podle součtu jich bylo přes dva tisíce. Děti dostaly prázdniny. Se sněhem mají problémy například i v Chorvatsku, prudké ochlazení zaznamenala i Velká Británie. Mráz udeřil rovněž v Česku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi