Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Horní hranice pro uprchlíky nebude.“ Schulz jde jednat o vládě s Merkelovou

Autor: ČTK, zzu - 
21. ledna 2018
16:45

Se sociální demokracií (SPD) ve vládě nebude mít Německo žádnou horní hranici pro příjem uprchlíků, uvedl v neděli předseda strany Martin Schulz. V projevu na sjezdu SPD v západoněmeckém Bonnu také uvedl, že chce s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové o migraci i jiných tématech dále jednat a prosadit více ze sociálnědemokratických priorit. Němečtí sociální demokraté se po několikahodinové debatě shodli, že zahájí s CDU/CSU koaliční rozhovory o vládě.

„Jde o otázku, jestli budou koaliční rozhovory, nebo nové volby. Můj postoj v této otázce je zcela jasný. Nemyslím si, že jsou pro nás nové volby dobrou volbou,“ řekl Schulz v asi hodinovém projevu 600 delegátům.

V sociální demokracii panují na pokračování velké koalice značně odlišné názory, což ukázalo i dnešní hlasování, v němž se pro zahájení koaličních rozhovorů vyslovilo 362 delegátů, a proti nim 279. Další velká koalice se tak zase o krok přiblížila. Vzniknout by podle nejčastějších odhadů mohla v březnu, jisté to ale ještě zdaleka není.

Vyjednávání o konkrétní podobě koaliční smlouvy by mělo začít v příštích dnech. Když SPD a CDU/CSU dospějí k dohodě, bude ji ještě muset schválit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jeho souhlas je ale podle pozorovatelů nejistý, protože řadoví členové strany jsou k pokračování velké koalice ještě skeptičtější než delegáti, kteří dnes hlasovali na sjezdu.

Schulz jde velké koalici naproti

Schulz je na rozdíl od mnoha kritiků přesvědčen, že by SPD měla učinit další krok k pokračování velké koalice, protože v sondovacích rozhovorech, které předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, dokázala prosadit dost ze svého programu. Předseda sociálních demokratů zdůraznil například oblasti školství, pečovatelské služby, boje proti dětské chudobě nebo evropské politiky.

Počítá navíc s tím, že se SPD v rozhovorech o konkrétní podobě koaliční smlouvy podaří prosadit i další priority. „Budeme do posledního dne bojovat za výsledky, s nimiž můžeme s dobrým svědomím předstoupit před naše členy,“ prohlásil. Konkrétně zmínil například zdravotnictví, otázky pracovního trhu nebo migraci.

„Se sociálnědemokratickou stranou nebude v žádném případě žádná horní hranice pro uprchlíky,“ zdůraznil. SPD podle něj také prosadí více, pokud jde o slučování rodin migrantů.

Možnost požádat o azyl pro každého migranta

V sondovacích rozhovorech se strany dohodly na tom, že by do Německa nemělo přicházet více než 180 tisíc až 220 tisíc běženců ročně. Zároveň by ale každý migrant měl mít možnost podat žádost o azyl.

Schulz reagoval i na kritiky, podle nichž by další účast SPD ve velké koalici mohla vést k posilování stran na pravém okraji. „Kdo ale říká, že nové volby je také neposílí?“ ptal se spolustraníků. Nová vláda podle něj nemůže pokračovat tak jako dosud. SPD v ní musí být viditelnější a slyšitelnější než v minulosti. Ve vládě také podle Schulze musí být stejný počet mužů a žen.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 21. ledna 2018 21:06 )

To je sice od něj hezký, ale doma se z Makrely posrál! Teď jsem zvědavej, na co babě ještě přikývne!!

wyxiy ( 21. ledna 2018 20:24 )

Válka mainstreamu proti Zemanovi je válka proti obyčejným lidem ! https://aeronet.cz/news/utok-ukrajinske-feministky-na-milose-zemana-ve-volebni-mistnosti-probeh l-ve-spolupraci-s-akreditovanymi-ceskymi-novinari-a-zastupci-ceskych-medii-mame-podrobnosti-a-detail y-nehorazneho-skandalu/

akko ( 21. ledna 2018 20:20 )

No jak ty musis bejt blbej...nenapadej lidi,kteri to mysli s CR dobre...zvol si "Drahouska" a nacpi si do baraku saze..a bud spokojenej...a uz se nevyjadruj...

VratislavMlynar ( 21. ledna 2018 19:20 )

V pohode Schulz je náš, je to levicak a velkej kámoš Miloše Zemana http://presidential-power.com/wp-content/uploads/2016/07/Milos-Zeman-meets-martin-Schul z-hrad.cz_-624x417.jpg

VratislavMlynar ( 21. ledna 2018 19:05 )

Hanko, Martin Schulz podporil naseho Milose pro 2.kolo http://presidential-power.com/wp-content/uploads/2016/07/Milos-Zeman-meets-martin-Schul z-hrad.cz_-624x417.jpg

Zobrazit celou diskusi