Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočili jsme v Petrohradu i na křesťany v Egyptě, chlubí se ISIS

Autor: ČTK - 
29. prosince 2017
22:58

K odpovědnosti za středeční výbuch v petrohradském supermarketu, který zranil 13 lidí, se přihlásila organizace Islámský stát. Důkazy ale neposkytla. Organizace se přihlásila také k útoku v Egyptě. V kostele u Káhiry zemřelo po střelbě atentátníka několik lidí. Ani v tomto případě neexistují o zapojení teroristů důkazy.

Ve středu večer vybuchlo v supermarketu petrohradského zábavního centra podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle odpovídající výbuchu 200 gramů trhaviny TNT. Podle agentury Amak spáchala atentát „skupina závislá na Islámském státu“.

V okamžiku exploze se v nákupním centru nacházelo několik stovek lidí, třináct z nich utrpělo zranění. U pěti osob byla zranění středně těžká, stav tří pacientů ve čtvrtek úřady označily za uspokojivý. Pět lidí odmítlo ošetření v nemocnici.

Agentura Reuters upozornila, že IS neposkytl žádný důkaz, jímž by své tvrzení o odpovědnosti za nastražení bomby podpořil. Organizace se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci v Evropě podniknou.

IS údajně zabíjel v Egyptě

Islámský stát se také hlásí k zabití několika lidí před kostelem nedaleko Káhiry. Údaje o počtu obětí se liší, podle některých zdrojů je mrtvých sedm, podle jiných devět. Útočník byl poté sám zraněn a zatčen, uvedlo podle agentury Reuters egyptské ministerstvo vnitra.

Před útokem na kostel muž střílel i na obchod, o němž Koptové tvrdí, že patří jednomu z nich. Na místě přišli o život dva křesťané, napsala agentura DPA. Ministerstvo zdravotnictví v prvním prohlášení oznámilo, že z pěti zraněných osob jsou dvě ženy ve vážném stavu.

Vyšetřovatelé atentátníka identifikovali, ale neuvedli jeho jméno. Sdělili jen, že jde o muže, který již od minulého roku provedl několik útoků. 

Odpovědnost za krveprolití Islámský stát ničím nedokázal, upozornila agentura Reuters. V tvrzení citovaném agenturou AFP hovoří IS o skupině útočníků, což odporuje poslední verzi událostí podané egyptskou vládou.

tgbg ( 30. prosince 2017 10:17 )

Rusko stvořilo a vyzbrojilo ISIS a teď se děcko obrací proti svému otci!!!!

Zobrazit celou diskusi