Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teroristé v mešitě zabili 305 lidí, mezi nimi i 27 dětí. Egypt je za to vybombardoval

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2017
20:36

Na 305 vzrostl počet mrtvých po pátečním teroristickém útoku na Sinajském poloostrově. Je mezi nimi 27 dětí. Zranění utrpělo 128 lidí, uvedla v sobotu egyptská státní tisková agentura MENA. Dosud úřady uváděly 235 obětí masakru a 109 zraněných.

Podle egyptského státního zástupce v mešitě Ravda v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríše, útočilo 25 až 30 ozbrojenců, kteří u sebe měli vlajku teroristické organizace Islámský stát. Žádná organizace se k činu ale zatím oficiálně nepřihlásila.

Podle zpravodajské stanice BBC místní lidé tvrdí, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

Egyptská armáda dnes podle arabských médií oznámila, že zatím neupřesněný počet teroristů zapojených do krveprolití v mešitě zabila při odvetných leteckých úderech na cíle radikálů v horách v okolí Bir al-Abdu. Zničila i několik vozidel, která byla při útoku použita, a rovněž několik základen radikálů.

Sedm hořících aut

Podle svědků události útočníci přijeli na místo ve čtyřech terénních autech. Nejméně deset jich poté vstoupilo do mešity a bezhlavě stříleli po věřících, přičemž použili i granáty. Předtím všechny východy teroristé zablokovali hořícími automobily a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct.

Státní zástupce dnes upřesnil, že teroristé se před vstupem vraždící skupiny do mešity rozmístili kolem všech oken a dveří budovy. Zapálená auta, kterých bylo sedm, patřila věřícím, kteří přijeli na bohoslužbu.

Státní smutek

Vlajky byly dnes spuštěny na půl žerdi po celém Egyptě, kde začal třídenní státní smutek vyhlášený po bezprecedentním teroristickém útoku na severu Sinaje. Egyptské úřady na masakr zareagovaly nejen pietou, ale i rozsáhlým posílením bezpečnostních opatření. Ministerstvo vnitra vyhlásilo maximální pohotovost všem svým útvarům ve všech provinciích.

Tisková agentura MENA informovala o posilách, které mají zajistit ochranu objektů klíčových pro fungování země. Zvláštní pozornost úřady věnují místům navštěvovaným turisty, státním institucím, policejním stanicím či bankám i dalším objektům, u kterých předpokládají zvýšené riziko útoku.

Na silnicích jsou podle agentury TASS častější kontroly automobilů, posílila se bezpečnostní stanoviště na výjezdových a příjezdových trasách u větších měst a na ulicích je vidět větší množství policejních hlídek, než je obvyklé. Policie mimo jiné důkladně kontroluje všechna vozidla i osoby pohybující se tunelem Ahmada Hamdího, který je oblíbenou spojnicí mezi Sinajským poloostrovem a africkou pevninou.

Přímo na poloostrově policejní a vojenské jednotky pokračují v operaci namířené proti pachatelům útoku, kterým se z místa podařilo uprchnout. Již v pátek večer armáda hlásila, že podnikla nálety v okolí mešity Ravda a že zlikvidovala vozidla, která teroristé použili, i některé opěrné body radikálů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině