Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostanete dům a 2 tisíce euro, tvrdí pašeráci uprchlíkům. Němci jim poslali vzkaz

Autor: ČTK, ula - 
11. listopadu 2017
13:49

Žádný dům, ani dva tisíce eur na uvítanou. Německé ministerstvo zahraničí se rozhodlo vyvrátit hlavní mýty o životě v Německu, který je podle pašeráků migrantů snadný. Na stránce si mohou návštěvníci v angličtině, francouzštině i arabštině přečíst, co je ve skutečnosti v Německu čeká. Země totiž výrazně omezila příjem žadatelů o azyl a otázky kolem migrace stále komplikují jednání o vzniku nové vlády. O stránkách informoval iHned.cz

Cesta do Německa velkou lodí s bazénem, dva tisíce euro, dům nebo pracovní místo - to jsou hlavní lži, kterými pašeráci lákají migranty do Evropy.

Pravda je samozřejmě někde jinde. Uprchlíci často umírají v gumových člunech, řada z nich ani azyl nedostane a musí se vrátit zpět. Německo tak dává najevo, že chce potenciální migranty odradit.

Zároveň portál RumoursAboutGermany.info upozorňuje, že ne všichni dostanou povolení k pobytu.

15 tisíc migrantů měsíčně

Přesto počet žadatelů o azyl v Německu zůstává kolem 15.000 měsíčně. V říjnu jich podle ministerstva vnitra bylo 15.170. Za celý rok by tak do spolkové republiky mělo dorazit kolem 180.000 žadatelů o azyl. Loni jich bylo 280.000 a o rok dříve celých 890.000.

Nejvíce běženců nadále přichází ze Sýrie (letos v říjnu 3301) a Iráku (1997). Postupně se zvyšuje počet žadatelů o azyl z Turecka (1059). V první desítce zemí jsou ještě Afghánistán, Nigérie, Írán, Eritrea, Somálsko, Gruzie a Rusko. Za prvních deset měsíců letošního roku do Německa dorazilo celkem 156.023 žadatelů o azyl. Díky poměrně nízkým počtům migrantů se německým úřadům daří snižovat počet žádostí o azyl, o nichž ještě musí rozhodnout. Na konci října jich bylo 87.187, na konci září ještě 99.334.

Do Německa už od loňského jara přichází výrazně méně nových žadatelů o azyl. „Němci tu původní velkou migrační vlnu zvládli. Teď s běženci vedou normální azylové řízení. Jestli se přistěhovalci integrují do společnosti, nebo ne, bude jasné za 20 let,“ řekl Jakub Eberle z pražského Ústavu mezinárodních vztahů na hlavní problém migrace do Německa portálu iHned.cz.

Předčasné volby v Německu?

Otázka migrace je jedním ze sporných bodů při vyjednávání nové vlády v Německu.

Neshody v otázce migrační a azylové politiky se týkají mimo jiné toho, jestli mají mít možnost do Německa přicházet rodinní příslušníci migrantů, kteří už v zemi jsou a nemají status uprchlíka, ale takzvanou doplňkovou ochranu. Prosazují to Zelení, podle nichž to přispěje k lepší integraci běženců, CDU/CSU i FDP jsou ale proti. Spory provází i další oblasti uprchlické a azylové politiky.

Video  Cizinecká policie hlídá pohraničí před uprchlíky, lesy brázdí na čtyřkolce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pokud se stranám podaří najít shodu, měla by koncem listopadu začít jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy, která by mohla být hotova ještě před Vánoci. Pokud se to nepovede, jsou nejpravděpodobnější variantou předčasné volby. Ty si ale žádná ze stran jednajících o příští vládě nepřeje.