Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nekouříš? Dostaneš šest dnů dovolené navíc! Firma přišla s novým benefitem

Autor: Darina Jíchová - 
30. října 2017
19:02

Japonská marketingová firma Piala Inc. se sídlem v Tokiu se rozhodla přidat nekuřákům 6 dnů placené dovolené. Nekuřáci si vedení stěžovali na to, že zatímco oni pracují, mnoho zaměstnanců tráví čas venku na „kuřpauzách“, informoval o tom deník Telegraph.

Tento nový zaměstnanecký benefit pro nekuřáky vzešel v platnost v září, nicméně pracovníci toho rychle využili. „Jeden z našich nekuřáckých referentů nás na problém s kuřáky upozornil začátkem tohoto roku,“ uvedl mluvčí společnosti Hirotaka Macušima. „Náš ředitel se rozhodl jednat, nekuřákům dal za pravdu a jako kompenzaci jim nabídl 6 dnů placené dovolené navíc,“ prohlásil Macušima.

Ke sporu mezi kuřáky a nekuřáky došlo proto, že pokud si chce jít někdo zakouřit, musí se z 29. patra budovy, kde společnost sídlí, přemístit do přízemí a ven. To znamená, že celá jedna pauza na vykouření cigarety zabere kolem 15 minut. A někteří silní kuřáci tak stráví 2–3 hodiny z pracovní doby kouřením.

„Doufám, že tímto krokem přimějeme naše zaměstnance, aby kouřit přestali. Rozhodli jsme se problém neřešit pokutami pro kuřáky, ale naopak zvýhodnit nekuřáky,“ sdělil ředitel firmy Piala Inc. Takao Asuka tokijským novinám Kyodo News.

Za poslední měsíc, kdy nový benefit funguje, ho využilo 30 ze 120 zaměstnanců. Macušima je také nekuřák a řekl, že si díky přidanému volnu mohl prodloužit dovolenou s rodinou. Macušima rovněž dodal, že vedení firmy Piala Inc. chce lidem pomoct skončit s kouřením. Podle statistik Světové zdravotnické organizace skoro čtvrtina dospělých Japonců kouří. Počet kuřáků je ještě vyšší u starších generací.

V Česku platí protikuřácký zákon:

Video Tři, dva, jedna a típni! Takhle v noci začal platit protikuřácký zákon. - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

lahny ( 30. října 2017 21:28 )

Po revoluci jsem prošel několik firem a všude měli kuřáci více prostoru a výhod proti nekuřákům. Vyvrcholilo to ale ve firmě, kde jsem před několika lety pracoval. Na pracovišti se kouřit nesmělo a byla vyčleněna místnost na kouření. Bylo nás šest na dílně a pět jich chodilo každou hodinu na pět minut kouřit. Já ale musel pracovat. Tak jsem na mistrovi chtěl o půl hodiny delší přestávku nebo o půl hodiny chodit domů dříve (1 kuřák každou hodinu pět minut krát 6 hodin - to je 30 minut prokouřeného času). To ale nešlo. A tak když kuřáci odešli kouřit, dal jsem si židli před kuřárnu a po tu dobu, co kouřili, jsem si četl noviny. Viděl mě mistr a dal mi pokutu a ještě mi řekl, že mohu být rád, že mě viděl jen on a ne nikdo z vedení firmy, protože za čtení novin v pracovní době je vyhazov! Odvolal jsem se k odborům, ale tam se vůbec neřešilo, proč jsem to udělal, jen to, že jsem si četl noviny v pracovní době. Nakonec mi předseda řekl: "Když vám tedy jde o tu přestávku, tak si zapalte cigaretu a jděte mezi ostatní. Vždyť přece kouřit nemusíte, jen být s cigaretou mezi nimi." Takže u nás se jde opačným směrem.Kuřáci jsou vždy zvýhodňováni oproti nekuřákům.

djaba ( 30. října 2017 19:36 )

 V našem velkém podniku vyčlenili prostory pro kuřáky v blízkosti pracovišť ,takže kuřák ztratí s jedním vajglem tak pět minut .Podmínka byla ,že musí plnit normu .Funguje to několik let .

Zobrazit celou diskusi