Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Televizní reportérka (†31) se udřela k smrti. Za měsíc měla 159 hodin přesčasů

Autor: Mii - 
6. října 2017
22:20

Reportérka televize NHK zemřela na zástavu srdce, během jednoho měsíce odpracovala totiž 159 hodin přesčasů. Japonská vláda tak připravuje opatření, které má podobným případům zabránit.

Miwa Sado (†31) pracovala v sídle televize NHK jako politická reportérka. Téměř celý červen 2013 strávila v práci; nad rámec své klasické pracovní doby odpracovala ještě 159 hodin přesčasů. Během celého měsíce měla jen dva dny volna. Krátce poté utrpěla srdeční zástavu a zemřela.

Úřad dohlížející na kvalitu pracovního prostředí v Japonsku později rozhodl, že srdce se jí zastavilo z důvodu „karoshi“. To je japonské slovo doslova znamenající „smrt z přepracování“. Případ se ale v médiích neobjevil. Stalo se tak až letos na popud předchozího zaměstnavatele ženy.

Japonsko je terčem kritiky kvůli tvrdým pracovním podmínkám a častým přesčasům dlouho. Smrti spojené s přepracováním jsou v zemi velice časté. I proto japonština obsahuje speciální výraz pro podobnou příčinu smrti.

V Japonsku zemřela i mladá pracovnice „reklamky“

Medializace Sadoina případu přichází rok poté, co v Japonsku zemřela 24letá zaměstnankyně reklamní společnosti Dentsu Matsuri Takahashi. I ona v měsících předcházejících své smrti pracovala běžně 100 hodin přesčasů. Nakonec spáchala sebevraždu. Pár týdnů před tím napsala na sociální síť, že chce zemřít a je fyzicky i emocionálně na dně.

Její případ rozvířil v Japonsku debatu, zda je současný pracovní systém správně nastavený. Trávit v práci dlouhé hodiny je otázka cti, zaměstnanci se takto často snaží ukázat oddanost svému zaměstnavateli. Věci se nakonec věnoval i premiér Šinzó Abe, jenž nechal vypracovat zevrubnou analýzu situace.

Výsledky byly alarmující. Jen od poloviny roku 2015 do poloviny roku 2016 v Japonsku spáchalo sebevraždu z přepracování více než 2000 Japonců. Ohrožen je každý pátý člověk. Lidé si v zemi ani nevybírají dovolenou, Japonci vyčerpají ročně v průměru 8,8 dní dovolené.

Vláda se proto rozhodla navrhnout 100hodinový strop pro přesčasy, který když zaměstnavatel poruší, dostane vysoké sankce. Jako příklad bude uvádět i Sado, která takový počet hodin v práci strávila kvůli volbám, o kterých měla jako politický reportér povinnost informovat. Zemřela tři dny po nich.

VIDEO: Český velvyslanec v Japonsku o vztahu Japonců a Čechů

lahny ( 6. října 2017 22:45 )

Oddanost firmě??V naší republice toto neexistuje, protože pracovníci, kteří pracují ve firmě více let jsou na tom finančně hůře než noví nastupující zaměstnanci.Ti dostanou nástupní plat o několik tisíc víc a přitom NIC neumí...dostávají 2 měsíce na zaučení. A počet hodin přesčasů?V našem státě toto ještě okolo r.2000 bylo normální.Novodobí otrokáři zneužívali a vykořisťovali své zaměstnance.Moje známá pracovala jako prodavačka u soukromníka a za půl roku měla 250 hodin přesčasů.Každý měsíc ji vždy sliboval, že ji to zaplatí, takže každý měsíc se hodiny navyšovaly.Když mu pohrozila soudem, tak ji řekl, že si to bude moci vybrat jako náhradní volno, jenže toto ji NIKDY neposkytl.Nakonec od něj utekla a hodiny do dneška nemá zaplacené.

Zobrazit celou diskusi