Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Berlíně kvůli bombě evakuují 10 tisíc lidí. Na nádraží našli pumu z 2. světové

Autor: ČTK - 
2. října 2017
18:14

Letecká puma komplikuje život 10 tisíc obyvatel německé metropole. Ti museli v pondělí z bezpečnostních důvodů opustit své domovy v jižní části Berlína. 250 kilogramů vážící bombu našli dělníci při přestavbě bývalého nákladového nádraží. Omezení se dotklo i hromadné dopravy, kde muselo provoz omezit několik linek metra i městské dráhy. O situaci informuje agentura DPA.

Evakuaci policie nařídila obyvatelům domů a bytů v okruhu pěti set metrů od místa nálezu v jihoberlínské části Friedenau, která je součástí čtvrti Tempelhof-Schöneberg. Se zneškodňováním bomby se podle policie začne až po ukončení evakuace. Místní radnice už zřídila na několika místech nouzové noclehárny.

Bombu o hmotnosti 250 kilogramů nalezli v pondělí odpoledne stavební dělníci v areálu bývalého nákladového nádraží Wilmersdorf, na jehož místě má vyrůst nová bytová zástavba.



Nález vyvolal značné komplikace také v berlínské dopravě. Vlaky podle agentury DPA nejezdí na několika linkách metra i městské dráhy. V plánu má policie uzavřít i dálnici A100, která prochází jižní a západní částí Berlína.

Podobné evakuace jsou i více než 70 let po konci války v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v německých poválečných dějinách byla 3. září evakuace více než 60 000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Jen o den dříve evakuovali v porýnském městě Koblenz kvůli bombě z války 21 000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi