Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie před zraky diváků: Stíhačka se zřítila do moře, italský pilot nepřežil

Autor: ČTK, var - 
25. září 2017
09:11

U italského pobřežního města Terracina se v neděli během letecké přehlídky zřítila do moře stíhačka italského letectva. Pilot se nestihl katapultovat a zahynul, informovala italská média.

Stroj typu Eurofighter Typhoon podle italského tisku prováděl před zraky tisíců diváků přemet, ale ve spodní pasáži nenabral výšku a v plné rychlosti narazil do mořské hladiny. K místu dopadu okamžitě přispěchali záchranáři, ale pilotovi kapitánovi Gabrielu Orlandimu (†36) už nepomohli.  Pilotovo tělo našli krátce po nehodě. Zbytek přehlídky pořadatelé zrušili.

„Bylo to příšerné. Letoun měl lehce škrtnout o vodní hladinu a pak zase stoupat, místo toho se zřítil,“ řekl jeden ze svědků italskému serveru Lastampa. Ministryně obrany Roberta Pinottiová společně s veliteli italského vojenského letectví kondolovala pilotově rodině. Podle všeho byla mezi diváky i Orlandiho manželka a jeho rodiče.

Jedná se už o druhou nehodu pilota typhoonu během čtrnácti dnů. Saúdskoarabský typhoon určený k bojům proti šíitským Húsíům v Jemenu se zřítil po nárazu do kopce. Na vině byla nejspíš závada na letadle, uvedly Novinky.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi