Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stíhačka v Pardubicích vyjela mimo dráhu. Měla se zúčastnit letecké přehlídky CIAF

Stíhačka v Pardubicích vyjela mimo dráhu. Měla se zúčastnit letecké přehlídky CIAF (ilustrační foto).
Stíhačka v Pardubicích vyjela mimo dráhu. Měla se zúčastnit letecké přehlídky CIAF (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
2. září 2017
14:11

Na pardubickém letišti pilot britského letounu v pátek neubrzdil stroj a vyjel z mokré přistávací dráhy do trávy. Podle prvotních informací nepochybil. Podmínky pro přistání byly špatné. Škody na letištní ploše ani letounu nebudou patrně žádné. 

 "Občas se něco nepovede, je to jenom technika. Myslím, že pilot reagoval, jak měl, že tam nebyla žádná pochybení,"  řekl na letecké přehlídce CIAF v Hradci Králové velitel vzdušných sil Armády ČR Jaromír Šebesta.

Vyšetřování ale vedou britští specialisté a další podrobnosti k nehodě podávat nebudou, řekl velitel. Česká strana si rovněž převzala podklady. Další dny se jimi bude zabývat. Pilot letounu Eurofighter Typhoon měl původně přistát v Hradci Králové jako účastník letecké přehlídky CIAF.

V Česku celý den pršelo, v Hradci Králové nebyly vhodné podmínky pro přistání, proto pilot letěl do Pardubic. Nejspíš kvůli mokré dráze stroj neubrzdil a skončil v trávě. Brzdy pro zastavení stroje ani brzdící padák k včasnému zastavení letounu nestačily.

"I v Pardubicích byla mokrá dráha a složité podmínky pro přistání. Pilot vyjel několik metrů za dráhu. Nedá se říct, že by padák pilot vystřelil pozdě," uvedl Šebesta. "Letadlo od nehody stojí na travnaté části a letiště je zavřené. V současné době se čeká na vyproštění. Jakmile letadlo vyprostí, bude do hodiny otevřené. Pravděpodobně škody na letišti ani na letadle nevznikly," uvedla mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová. První civilní let očekává letiště dnes odpoledne. Pokud bude letiště do té doby v provozu, bude moci letadlo přistát, dodala Machová.

VIDEO: Dramatické video zachycuje moment, kdy se na poslední chvíli stihl katapultovat pilot stíhačky v plamenech.

Video  Dramatické video zachycuje moment, kdy se na poslední chvíli stihl katapultovat pilot stíhačky v plamenech.  - Youtube / CRICKET DE ZXOMX
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání