Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Trump je choromyslný.“ Kim pohrozil USA odvetou a dalšími jadernými testy KLDR

Autor: ČTK, zst - 
22. září 2017
06:54

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek pohrozil Spojeným státům nejtvrdšími protiopatřeními v historii v reakci na slova Donalda Trumpa o zničení KLDR. Americký prezident, který v úterním projevu v OSN adresoval severokorejskému vůdci řadu ostrých slov, je podle Kima choromyslný.

Trumpův projev plně ospravedlňuje pokračování jaderného programu KLDR, dodal vůdce podle oficiální agentury KCNA. Severokorejský ministr zahraničí uvedl, že jeho země by mohla provést dosud největší jaderný test v Pacifiku.

Šéf Bílého domu, který vůči severokorejskému diktátorovi používá velmi rázná slova, v úterním projevu před Valným shromážděním OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost než Severní Koreu zcela zničit.

Kim na jeho výroky reagoval nezvykle obsáhlým prohlášením. „Jeho poznámky... mě přesvědčily, spíše než aby mě zastrašily či zastavily, že cesta, kterou jsem vybral, je správná a je cestou, po které musím jít až do konce,“ uvedl Kim v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

V rámci boje za „důstojnost a čest“ svého národa hodlá prý Kim zajistit, aby „muž disponující výsadou nejvyššího velení USA za svou řeč draze zaplatil“.

Severní Korea 3. září oznámila, že uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti OSN v reakci na tuto zkoušku schválila minulý týden přísnější sankce vůči KLDR.

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v New Yorku Kimova slova na novinářský dotaz doplnil vyjádřením, že by země brzy mohla v Pacifiku provést dosud nejsilnější test vodíkové bomby. Podle jihokorejské agentury Jonhap však dodal, že přesné plány vůdce mu nejsou známy. Očekávaný projev šéfa diplomacie KLDR se v OSN uskuteční v pátek.

Trump ve čtvrtek stupňoval tlak na Pchjongjang a sdělil, že vydal nařízení umožňující vystavit sankcím osoby a firmy obchodujícím s KLDR a banky financující a umožňující obchod se Severní Koreou. Do bankovních postihů se podle něho zapojí rovněž Peking, klíčový obchodní partner KLDR.

priserka ( 22. září 2017 09:58 )

Vtipný, ale asi jen sám pro sebe, že Zdenekk.. v pakárně by tě neměli pouštět k PC , ale asi tě nějak zaměstnat musí, aby nemuseli poslouchat ty tvoje vyblitky

Natalie2012 ( 22. září 2017 09:31 )

Debilové to jsou oba!!! Přijde mi, že si spíš potřebují pořád něco dokazovat a je jim jedno, že pak vše odnesou nevinní lidé! Blbečkové!!!!

priserka ( 22. září 2017 09:08 )

D.E.B.I.L

priserka ( 22. září 2017 09:01 )

Jo jo, je třeba udělat v další zemi pořádek a pak je nechat napospas osudu...utečenců se do Evropy valí málo....

oshona ( 22. září 2017 08:36 )

Donalde už to odporný prase sejmi, ať komoušům zas trochu spadne hřebínek.

Zobrazit celou diskusi