Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Radioaktivní mrak nad Evropou byl z Ruska, přiznala země. Šlo o nehodu v jaderném závodě?

Autor: Mii, jer - 
21. listopadu 2017
15:45

Radioaktivní mrak, který se v září prohnal Evropou, pocházel skutečně z Ruska. V pondělí to potvrdila ruská hydrometeorologická služba. Hodnoty radioaktivního ruthenia-106 byly podle ní v některých částech země až tisíckrát vyšší, než je povolená norma. Nad původem radioaktivního mraku diskutovali v září vědci z celé Evropy, Rusko ale popíralo, že by pocházel z jejich území. Informuje o tom agentura AFP.

Mrak plný radioaktivního prvku ruthenium-106 se nad Evropou prohnal mezi 25. zářím a 3. říjnem. Meteorologové odhadovali, že musel pocházet z jihovýchodní oblasti Uralu – buď Ruska, nebo Kazachstánu. Nyní Rusové potvrdili, že tomu tak skutečně bylo. Sami v oblasti naměřili extrémní hodnoty až tisíckrát větší, než je norma. Největší míru prvku naměřila meteorologická stanice v obci Argajaš v Čeljabinsku.

Vzhledem k lokaci tak vzniká podezření, že příčinou radioaktivity je jaderný závod Majak. Nachází se zhruba 30 kilometrů právě od Argajaše. V závodě se původně obohacovalo jaderné palivo z uranu pro jaderné elektrárny nebo plutonium pro jaderné hlavice, dnes se zde vyrábí zejména různé radioizotopy pro lékařské účely a tritium. Také se zde likvidují již nepoužívané jaderné hlavice a přepracovává jaderný odpad z atomových elektráren k dalšímu použití.

Majak ale v prohlášení uvedl, že nemůže být původcem úniku, protože s izotopem ruthenium-106 samostatně nepracuje již několik let. „V roce 2017 neprobíhala v podniku Majak výroba zářičů z ruthenia 106 a nebylo zaregistrováno, že by radionuklidy unikaly z podniku do ovzduší. Dodáváme, že práce na separaci ruthenia 106 z použitého jaderného paliva v našem podniku neprobíhá již několik let. Podnik Majak tedy nemůže být zdrojem zvýšené koncentrace ruthenia 106 v ovzduší,“ popsal podnik.

Do historie se závod zapsal v roce 1957 nehodou, při které uniklo do okolí velké množství používaného radioaktivního materiálu. Z toho důvodu je celá oblast dodnes zamořena vysokými hodnotami znečištění.

Evgenij Savčenko, čeljabinský ministr veřejné bezpečnosti, podle agentury AFP uvedl, že místní administrace v souvislosti se současnými zvýšenými hodnotami radioaktivity neobdržela žádné varování. „Když média začala být hysterická a mluvila o nějaké možné nehodě a mraku ruthenia-106, požadovali jsme samozřejmě více informací,“ napsal Savčenko na svůj Facebook. Vysvětlení požadoval od Rosatomu a Roshydrometu – ruské jaderné korporace.

Rosatom, vlastník společnosti Majak, k údajnému úniku tvrdí: „Všechny bloky ruských jaderných elektráren byly a jsou provozovány pečlivě a v souladu s provozními plány. Neobjevily se žádné nedostatky v provozu jednotlivých zařízení nebo jakékoliv narušení provozní bezpečnosti v žádném z jaderných zařízení Rosatomu.“

Nebezpečí nehrozí

Ruthenium-106 vzniká štěpením atomů v reaktoru. Využití nachází také v medicíně. V přírodě se přirozeně nevyskytuje. Francouzští meteorologové v září potvrdili, že původ mraku nemohl být jadernou katastrofou, protože by byly přítomné i další prvky. Celkově byla hladina ruthenia-106 tak nízká, že lidi nijak neohrožovala na zdraví.

Maxim Jakovenko, ředitel ruské služby pro hydrometeorologii a monitoring životního prostředí Rosgidromet, situaci komentoval: „Koncem září automatický systém monitoringu naměřil zvýšené hodnoty ruthenia 106 v ovzduší nejen v Rusku, ale i v dalších zemích: Polsku, Bulharsku, Rumunsku a v dalších. Změřené hodnoty koncentrace byly na úrovni zhruba tisíckrát nižší, než je přípustné. Pro srovnání v Rumunsku hodnota dosahovala 1,5 až 2násobku hodnoty změřené v Rusku a hodnoty z Ukrajiny a Polska byly podobné jako v Rusku. To znamená, že k překročení mezních hodnot nedošlo a nepředstavuje to žádné nebezpečí pro obyvatelstvo.“ Jakovenko dodal, že podle informací Rosgidrometu nelze jednoznačně určit, odkud ruthenium-106 pochází.

Potvrdil to také český Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který o výskytu mraku informoval 3. října. „V ovzduší v ČR i některých dalších států EU bylo v minulých dnech od 29. září do 3. října detekováno stopové množství radioaktivní látky – konkrétně Ru-106 na úrovni řádově mBq/m3. Naměřené hodnoty v tomto množství v žádném případě nemohou ohrožovat zdraví lidí, pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ uvedl úřad.

V japonské Fukušimě mají problém s radioaktivními divočáky:

Video  Radioaktivní divočáci děsí Fukušimu: Jejich „gangy“ se prohánějí po vylidněném městě.  - Reuters/Blesk, Hudba: Freaks Intimate, Hudební banka
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 21. listopadu 2017 12:51 )

S Ruskem nakonec budeme oslavovat 21. srpen ! ! !

janasorry ( 21. listopadu 2017 12:14 )

dodatek...ja uz to jednou zazila,kdyz jsem byla tehotna a doktor mi rikal,maminko klid u nas nebyla radioaktivita namerena...me to proslo,nebo jsem radeji sedela doma nechodila na slunko ani na dest...ovsem co jsem videla pozdeji v porodnici,byla naprosta hruza

janasorry ( 21. listopadu 2017 12:11 )

zdravim...k zamysleni..jestlize u nas bylo namerene neskodne mnozstvi radioaktivity,tak proc ve velkem take odstreluji divocaky?

Zobrazit celou diskusi