Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hurikán Irma sílí, Mexiko zasáhla Katia. Vzduchem létají žraloci, tvrdí lidé na internetu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. září 2017
09:14

Hurikán Irma zesílil na nejvyšší a nejnebezpečnější pátý stupeň, nárazový vítr, bouřky a prudký déšť už zpustošily Karibik a Bahamy, dnes zasáhl Kubu a žene se dál na Floridu. Mexické pobřeží zasáhla další z tropických bouří, které řádí nad Atlantikem, hurikán Katia. Rychlost větru činí 120 kilometrů. Jde o hurikán první kategorie, podle předpovědi by měl rychle slábnout.

Hurikán Irma stočil svůj směr a Bahamy téměř ušetřil, místo toho udeřil na kubánské souostroví Sabana-Camagüey. Místní doufali, že se jim Irma při své cestě na americkou Floridu vyhne. Je to vůbec poprvé, kdy Kubu zasáhl hurikán páté kategorie, v sobotu ráno Irma dosahovala rychlosti větru 257 kilometrů za hodinu, oko bouře se momentálně nachází 190 kilometrů od hlavního kubánského ostrova. Hrozí, že přívalové deště zapříčiní bleskové povodně. Z Kuby zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Podle místních úřadů je to díky včasné a masové evakuaci. 

Lidé na ostrově se pokoušeli zabezpečit svá obydlí a majetek, ale silný vítr jim to neumožňuje. „Poryvy větru jsou příliš prudké, déšť neustává a navíc vypadla elektřina,“ sdělila agentuře Reuters Anaida Gonzalezová, zdravotní sestra, která na Camagueye žije. Kubu urychleně opouští na 50 tisíc turistů.

Na Floridu by Irma měla dorazit v neděli. Hurikán je nyní asi 360 kilometrů jihovýchodně od pobřeží a provází ji vítr o rychlosti 215 km/h. Americké úřady požádaly 5,6 milionu lidí, tedy asi čtvrtinu zdejší populace, aby Floridu opustily, napsala agentura AP. Na 540 tisíc lidí se má evakuovat i v pobřežní oblasti státu Georgia. 

„Dochází nám čas, pokud jste v ohrožené oblasti, odjeďte, evakuaci musíme urychlit. Domy můžeme postavit znovu a věci nahradit, ale život už nikomu nevrátíme,“ vyzval otálející Floriďany guvernér státu Rick Scott. Ředitel americké záchranné agentury Brock Long upozornil, že zásah hurikánu bude pro stát zničující a že oblasti budou mnoho dní bez proudu. 

Část Miami má evakuaci povinnou, jde asi o 700.000 lidí. Bez proudu se může po několik dnů ocitnout devět milionů lidí. Vedení okresu Miami-Dade vyzvalo obyvatelstvo, aby se zásobovalo vodou, potravinami a léky nejméně na tři dny. Po tu dobu se k nim možná žádná pomoc nedostane.

Obyvatelé Miami budou moci používat speciální program ve svých chytrých telefonech, jehož prostřednictvím sdělí záchranářům okamžitý rozsah škod. „Budou-li to lidé používat, můžeme na mapě okamžitě vidět, která část města je nejvíc postižena,“ prohlásil Charles Cyrille, šéf místní záchranné služby.

„Každý tak může sdílet informace a komunikovat, takže nasazení našich zdrojů může být účinnější,“ vysvětlil Cyrille. Takový je plán. Až ale hurikán přijde, žádným plánem se řídit nebude, řekl Cyrille časopisu Time.

Hurikán Irma se prohnal skrz Karibik.

Americký prezident Donald Trump telefonicky kondoloval francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Vyjádřil soustrast s oběťmi a devastujícími následky hurikánu Irma na francouzských ostrovech Svatý Bartoloměj a Svatý Martin a nabídl francouzské vládě americkou pomoc, uvedl ve svém dnešním prohlášení Bílý dům.

Francie, Británie a Nizozemsko do oblastí vyslaly pomoc – letadla a lodě přepravují vodu, jídlo, posily a vybavení. Mnoho ostrovů je naprosto zničeno, malý ostrov Barbuda je v současnosti téměř neobyvatelný. Hurikán Irma zatím udeřil na ostrovech Anguilla, Portorico, na Britských i Amerických Panenských ostrovech, Haiti a Dominikánské republice, ve východním Karibiku hurikán zabil 24 lidí a zanechal katastrofální škody.

Nad Atlantikem se kromě Irmy a Katii, pohybuje ještě hurikán čtvrté kategorie José, jeho trajektorie téměř kopíruje silnější bouři Irmu. Obyvatelé Karibiku jsou proto stále ještě v ohrožení.

Ve spojitosti s řáděním hurikánů se na sociálních sítích objevilo mnoho falešných zpráv, lidé se tak můžou dočíst, že hurikán Irma zesílil na tropickou bouři šesté kategorii – meteorologové ale upozorňují, že žádná taková kategorie neexistuje. Další neuvěřitelný příběh připomíná film Žraločí tornádo, do hurikánu se dostali prý žraloci, kteří teď létají vzduchem, na lživé informace a předpovědi upozornil Národní servis pro počasí.

ski__ ( 9. září 2017 15:00 )

Irma má díky závěsu hurikánu Jose tendenci pokračovat stále západním směrem. Až se dostane do zálivu a prst Floridy ji oddělí od Joseho, asi se bude zvedat víc k severu. Ale oko prst Floridy nejspíš mine !!

Zobrazit celou diskusi