Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hurikán Irma ničí Karibik: Zabil už 24 lidí. Kuba a Florida se připravují na úder

Autor: ČTK - 
8. září 2017
21:55

Hurikán Irma za sebou v Karibiku nechal spoušť a minimálně 24 mrtvých. Během pátku ale zeslábl na druhou nejsilnější kategorii, přesto je stále velmi nebezpečný. Během dne zasáhl Bahamy a část Kuby. Oproti předpovědím se ale vyhnul Dominikánské republice a Haiti. Již dříve zpustošil hurikán Americké Panenské ostrovy, kde americký prezident Donald Trump vyhlásil stav katastrofy. Obyvatelé Karibských ostrovů se navíc musí dál obávat, jelikož hurikán Irma následuje i obdobně silný hurikán José

Na Amerických Panenských ostrovech zůstaly po bouři zničené domy, neprůjezdné silnice a tisíce lidí bez proudu. Prezident Donald Trump na souostroví vyhlásil po přechodu bouře stav katastrofy, což umožní snáze čerpat federální pomoc pro toto americké území.

Vyhlášení stavu katastrofy umožňuje americké vládě financovat například dočasné ubytování pro lidi, kteří přišli o domov, či stavbu nových domů a silnic.

Evakuace na Kubě

Na Kubě, k níž se Irma blíží doprovázena větry o rychlosti přes 270 kilometrů v hodině, byla vyhlášena pohotovost v několika pobřežních oblastech východní a severní části. Platí mimo jiné pro turisty vyhledávaná města Santiago de Cuba a Camagüey.

Vláda nechala přemístit 10 000 cizinců, z nichž většina pochází z Kanady. Přes 6 000 z nich bylo přepraveno do letoviska Varadero nedaleko metropole Havany, která se podle předpovědí nachází mimo území přímého vlivu hurikánu.

Zatímco Kuba očekává největší problémy spojené s Irmou v noci na sobotu místního času, Dominikánská republika či skupina menších ostrovů v souostroví Malé Antily se již vzpamatovávají z jeho ničivého přechodu.

Zčásti či zcela zdevastované ostrovy, které jsou často pod správou evropských zemí, se obracejí na svět s žádostí o pomoc. Francie podle ministra vnitra Gérada Collomba poslala na Svatý Martin 100 000 porcí jídla, což prý odpovídá čtyřdenním zásobám. Záchranné týmy vyslala i Británie i Nizozemsko, podle mnohých ale reagovaly příliš pozdě.

Velké obavy panovaly z následků hurikánu na Haiti, které se ještě nevzpamatovalo z dřívějších přírodních katastrof a kde někteří lidé odmítli ohrožené oblasti opustit. Hurikán ale nakonec přešel severně od ostrova Hispaniola a v Dominikánské republice i na Haiti, které se o ostrov dělí, způsobil jen menší škody; podle dosavadních zpráv tu nikdo nezahynul.

Připravuje se i Florida

V plném proudu jsou přípravy na úder hurikánu i na Floridě, kde se očekává v noci na neděli místního času (v neděli ráno SELČ). Guvernér Rick Scott nařídil evakuaci půl milionu lidí z pobřežních oblastí, stejnému počtu doporučil evakuaci i guvernér Georgie Nathan Deal. Na Floridě by o elektřinu mohly přijít čtyři miliony lidí.

Zatímco během čtvrtka předpovědní modely počítaly s tím, že hurikán přejde podél pobřeží Floridy, v posledních hodinách začínají meteorologové odhadovat, že jeho střed zasáhne přímo Miami a okolí. Guvernér Scott k dosud vyhlášeným oblastem evakuace přidal lokalitu jižně od jezera Okeechobee zahrnující mimo jiné okres Palm Beach.

Nařídil rovněž uzavření všech základních, středních i vysokých škol ode dneška do pondělka. Některé jejich budovy mohou podle úřadů sloužit jako nouzové ubytovny pro lidi, kteří přijdou kvůli živlu o přístřeší.

Ředitel americké Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long varoval, že část USA hurikán zcela zpustoší. Obyvatele nicméně ubezpečil, že úřady jsou připravené poskytnout masivní pomoc. Podle původních předpovědí měla Irma postupovat severně podél pobřeží Floridy, nyní však americké Národní středisko pro hurikány (NHC) očekává, že oko cyklonu projde středem poloostrova.

Prezident Donald Trump na twitteru vyzval obyvatele ohrožených oblastí, aby odjeli do bezpečí. Irma má podle něj „naprosto historický ničivý potenciál“. Pět Trumpových žijících předchůdců vyzvalo Američany, aby přispěli na pomoc spoluobčanům postiženým hurikány Harvey a Irma.

Na čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň dnes v Atlantiku zesílil také hurikán José. Podle dosavadních odhadů by se měl v sobotu přehnat přes severovýchodní část Malých Antil, které už zpustošila Irma. Následně by se ale měl na rozdíl od ní stočit k severu a pokračovat nad Sargasové moře. Kromě hurikánů Irma a José se v oblasti vyskytuje i třetí hurikán Katia, který se zformoval nad Mexickým zálivem a zatím dosáhl druhého z pěti stupňů. Nad východní Mexiko by měl dorazit v sobotu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi