Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkáza v Karibiku: Hurikán Irma poničil i Trumpovo letovisko a ohrožuje jeho klub

Autor: ČTK, simao - 
7. září 2017
20:03

Hurikán Irma na cestě Karibikem poničil i nemovitost, kterou má na ostrově Svatý Martin americký prezident Donald Trump. Živel přitom podle médií může ohrozit i další Trumpovy nemovitosti na Floridě, včetně jeho klubu Mar-a-Lago, kde prezident často tráví víkendy. Právě ostrov Svatý Martin čelil ničivé síle Irmy – do ulic se nahrnula voda, lidé přišli o střechy nad hlavami. Nyní jsou v cestě hurikánu Bahamy či Haiti.

Přesný stav Trumpova letoviska na pobřeží Svatého Martina není podle listu The Independent znám, hurikán ale v oblasti ničil domy a vyvracel stromy.

Ostrov je rozdělen na francouzskou a nizozemskou část a představitelé té francouzské, kde nemovitost stojí, hovoří o rozsáhlých škodách.

V cestě hurikánu stojí i Trumpův oblíbený klub Mar-a-Lago, v tamním okrese Palm Beach platí stav nouze. Ohrožena jsou rovněž Trumpova golfová hřiště na Floridě v Palm Beach, v Doralu a Jupiteru.

Na zkázu se připravují Bahamy a Florida

Hurikán Irma, který doprovází vítr o rychlosti až 285 kilometrů v hodině, zpustošil karibské ostrovy Svatý Martin, Anguilla či stát Antigua a Barbuda, rozsáhlé škody zanechal i na Panenských ostrovech či na Portoriku, kde se bez elektřiny ocitla asi polovina obyvatel.

Živlu nyní čelí Dominikánská republika a Haiti, na zkázu se pak připravují Bahamy a Florida. Při řádění hurikánu dosud zahynulo nejméně deset lidí, z toho osm obětí hlásí francouzská část ostrova Svatý Martin. České ministerstvo zahraničních věcí důrazně nedoporučuje cesty do karibské oblasti a na Floridu.

Aerolinie ruší lety a zlevnily jednosměrné letenky

Americké letecké společnosti přitom kvůli očekávanému úderu hurikánu Irma připravují rozsáhlé rušení letů. Omezení, která ovlivní i letecké spojení Miami s Evropou, začnou platit od pátku.

Pro aerolinky ve Spojených státech bude chystané velké rušení letů již druhé v krátké době. Na konci srpna totiž musely odříct tisíce spojů kvůli hurikánu Harvey, který zasáhl Texas, trasa dalších několika tisíc letů pak musela být kvůli živlu přesměrována.

Společnost American Airlines sdělila, že se v sobotu a v neděli chystá zrušit všechny lety z letišť v Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota a West Palm Beach. Již v pátek chce odříct lety do Miami z Evropy a Jižní Ameriky.

Aerolinky American Airlines rovněž oznámily, že z Floridy k usnadnění odjezdu nabízí základní jednosměrnou letenku za 99 dolarů (2160 korun). Podobné akce mají i ostatní společnosti, stejnou cenu na nepřestupní letenku nabízí například JetBlue, Delta pak zastropovala cenu z Floridy a ohrožených oblastí na 399 dolarů (8 700 korun).

Delta přitom na internetu vyvolala pobouření, když jedna z uživatelek na Twitteru informovala o zvýšení ceny středečního letu z Miami do Phoenixu z 547 dolarů (11 900 korun) na 3258 dolarů (71 000 korun). Mluvčí Delty vysvětlila, že zmíněná suma byla přes cestovní portál Expedia a že společnost ceny kvůli hurikánu nezvýšila. Nespokojená klientka později uvedla, že ji Delta sama kontaktovala s lepší nabídkou.

Irma zpustošila i ostrov miliardáře Bransona

Hurikán Irma během svého řádění v Karibiku zpustošil i ostrov Necker na Britských Panenských ostrovech, kde žije britský miliardář, dobrodruh a zakladatel koncernu Virgin Richard Branson. Ten se svou rodinou a s několika návštěvníky ostrova přečkal bouři ve vinném sklepě.

„Jsem rád, že mohu oznámit, že všichni lidé na Neckeru jsou v pořádku, ačkoli byla řada budov zničena,“ napsal Bransonův syn Sam na sociální síti Instagram. „Máme obavu o naše přátele a ostatní na sousedních ostrovech,“ dodal.

Branson několik hodin před tím, než Irma ostrov zasáhla, uvedl, že se s ostatními před živlem uchýlí do svého vinného sklípku. „Sklep je z betonu a nachází se pod mým domem,“ vysvětlil. „Myslím, že až vyjdeme ven, že tam zbude jen málo vína,“ dodal. Na Neckeru, který Bransonovi patří, žije a pracuje zhruba sto lidí. Ostrov je možné navštívit, noc zde podle listu The Independent může skupinu zájemců vyjít až na 80 tisíc dolarů (1,7 milionu korun).

Až 3 miliony Haiťanů v ohrožení

Obavy z hurikánu Irma přitom mají i jinde. Mezinárodní charitativní organizace Oxfam odhaduje, že hurikán Irma by mohl na Haiti zasáhnout až tři miliony lidí. Bouře tam dorazí v noci na pátek. Zástupkyně Oxfamu řekla britskému deníku The Guardian, že někteří lidé v pobřežních oblastech ignorují rozkazy k evakuaci.

„Obáváme se, že v nejlepším možném případě se Irma dotkne půldruhého milionu lidí, při nejhorším možném vývoji až tří milionů,“ uvedla Tania Escamillaová, která působí v haitském pobřežním městě Cap-Haïtien.

Zdůraznila, že Haiťané jsou sice na hurikány zvyklí a nikdo nepanikaří, ale některé oblasti se ještě nevzpamatovaly z řádění hurikánu Matthew v loňském roce. Bouře si tehdy vyžádala životy 573 lidí a dalších 175 tisíc Haiťanů vyhnala z domovů.

Zobrazit celou diskusi