Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Egypt otevřel hranice s Pásmem Gazy. Pustil muslimy do Mekky

Autor: jer, ČTK - 
27. srpna 2017
15:22

Egypt v neděli na dva dny otevřel hraniční přechod s Pásmem Gazy, aby umožnil muslimům vydat se na pouť do Mekky. Informovala o tom tisková agentura Anadolu s odvoláním na palestinské pohraničníky. Hraniční přechod otevírá Egypt jen výjimečně vždy na několik dní z humanitárních důvodů. Tento měsíc ho ale otevřel už podruhé kvůli pouti do Mekky, která začíná ve středu.

Přechod, který je uzavřen od roku 2007, kdy se v Gaze dostalo k moci radikální hnutí Hamas, bude otevřen v neděli a v pondělí v obou směrech. V polovině srpna byl otevřen čtyři dny, ale pouze do Egypta pro 2500 poutníků.

Pásmo Gazy spojuje s okolním světem sedm hraničních přechodů, z toho šest kontroluje Izrael a jeden Egypt. Obě země zavedly vůči Pásmu Gazy blokádu v roce 2007 poté, co se vlády na tomto palestinském území ujalo radikální hnutí Hamas.

Každoroční muslimská pouť do saúdskoarabské Mekky, v níž se narodil islámský prorok Mohamed, patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Ta letošní začíná ve středu a potrvá do 4. září.

Podle saúskoarabské tiskové agentury SPA už na ni do země dorazilo 1,6 milionu cizinců, úřady očekávají, že celkem jich bude přes dva miliony. Obřady budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Ta byla zesílena loni poté, co v září 2015 zemřelo skoro 2500 lidí při tlačenici během rituálu kamenování Satana.

Video  Neštěstí na pouti do Mekky  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi