Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zatmění Slunce byl podvod, NASA lže.“ Konspirátoři trvají na tom, že je Země plochá

Autor: Mii - 
23. srpna 2017
13:58

Pondělní zatmění Slunce, které bylo možné pozorovat jen v Americe, vyvolalo velké pozdvižení jak mezi širokou a odbornou veřejností, tak mezi konspiračními teoretiky vyznávajícími teorii, že Země je plochá. Podle nich byl výjimečný úkaz na obloze podvod, za kterým stojí Národní úřad pro kosmonautiku a letectví (NASA), a tvrdí, že mají důkaz.

Obyčejný hologram, který NASA promítala na oblohu. Tak konspirátoři nejčastěji vysvětlují pondělní zatmění Slunce, které ovládlo oblohu amerického kontinentu. 

„Pokud bylo zatmění skutečné, tak proč potřebujete speciální brýle, abyste ho viděli? Vykašlete se na ně a odhalte lži, kterými vás NASA krmí,“ nabádal jeden z konspirátorů na Twitteru. Jiný dodával: „Pondělní zatmění bylo běžné světlo, které NASA promítala do atmosféry naší ploché Země. Lidé se konečně musí naučit přijmout pravdu.“

Vyznavači teorie o nestandardním tvaru Země měli odpověď i pro ženu, která na Facebooku vyjádřila obavy o svého manžela: „Je bezpečné sledovat zatmění Slunce, když věříte, že Země je plochá? Můj manžel je vyznavač té teorie a chce na něj koukat déle jak hodinu.“ „Je to naprosto bezpečné. Celá věc je hologram,“ dostalo se jí odpovědi. Další uživatel přitakal: „Nezapomeňte, NASA nechce, abyste se na zatmění dívali, protože to potvrzuje, že Země je plochá. Vzdorujte a podívejte se na něj přímo.“

Přímý pohled do zatmění Slunce je nebezpečný, může poškodit sítnici oka a způsobit krátkodobou slepotu. V horším případě může dojít i k permanentnímu poškození očí. Zatmění se tak doporučuje sledovat jen pomocí speciálních brýlí, které škodlivé paprsky blokují.

Dva hlavní argumenty

Konspirátoři jako důkaz toho, že zatmění Slunce nemohlo být skutečné, udávají dva důvody. První se týká pohybu Země. Podle nich pokud planeta rotuje od západu na východ, pak stín na ní by měl putovat od východu na západ, přesně podle Slunce. Zatmění ale začalo od západu.

Video  Zatmění Slunce „zhaslo“ nad USA: Podívejte se na přírodní úkaz  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

To je ale způsobeno rychlostí, kterou se Země a měsíc pohybují. Měsíc se směrem na východ pohybuje rychlostí zhruba 3 400 km/h, zatímco Země se směrem na východ pohybuje rychlostí 1 670 km/h. Stín měsíce se tak na rovníku pohybuje rychlostí 1 730 km/h.

Druhý argument je, že stín, který měsíc vrhá na Zemi, by měl být větší než měsíc sám. A není. I to má však vysvětlení, Slunce světlo vysílá ve všech směrech a v mnohem větším objemu, než je měsíc. Výsledný stín je tak ovlivněn těmito vlivy.

Celosvětové spiknutí

Představa, že Země je plochá, pochází z předvědecké éry, kdy lidé nevěděli o gravitaci, pohybech kosmických těles a vycházeli pouze z pozorování. Tato představa byla v 16. století překonána, ale poslední roky se opět vrací. Počátky návratu k teorii ploché Země lze vysledovat do roku 1956, kdy Samuel Shenton založil spolek pro podobně smýšlející lidi. V éře internetu se pak podobné názory začaly šířit rychleji.

Podle konspirátorů je představa o Zemi jako kulatém tělesu celosvětové spiknutí, za kterým stojí vlády států. Skutečný tvar Země lidem tají. Když není cítit, že by Země obíhala Slunce, tak se to přece nemůže dít, tvrdí vyznavači. Letadla by prý na rotující Zemi nebyla schopna přistát. A pak je problém horizontu – nevidíme žádné zakřivení plochy.

I když byly všechny tyto argumenty opakovaně početnými odborníky vysvětleny, konspirátoři stejně dále tvrdí, že NASA Zemi vytváří v grafických programech, na měsíci nikdy nepřistála a dostupné obrazové dokumenty jsou falešné.

smeagol ( 23. srpna 2017 18:42 )

Koukala jsem chvilku pres dvoje slunecni bryle a neslo to, plus druhy den oci jako angorak.

krtek. ( 23. srpna 2017 18:16 )

jasny jak facka země je placka, to se pak človek nedivi že si zvolili Trumpa

Nezmar ( 23. srpna 2017 17:51 )

Ano, byl, ale bryle nedostal. Jen mu Buh vi proc dali bilou hulku

Nezmar ( 23. srpna 2017 17:47 )

Tihle idioti jsou z Blizkeho Vychodu a zemi vyznavajicich Koran a bohuzel uz zacali ovladat Evropu! Takze nase vnoucata a pravnoucata se uz brzy ve skolach zacnou ucit tomu, ze Zeme je plocha a "vymysly" slavnych hvezdaru a evropskych vedcu vubec se velmi brzy vymazou z ucebnic nasich potomku.

Nezmar ( 23. srpna 2017 17:39 )

"A pak je problém horizontu – nevidíme žádné zakřivení plochy." Kdyby si jednou vyjeli na otevreny ocean, tak to uvidi na vlastni oci.

Zobrazit celou diskusi