Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Bratislavě našli v hotelech otrávená vejce. Inspektoři: Bude jich víc

Autor: ČTK, Mii - 
17. srpna 2017
19:40

Směs vyrobenou z vajec infikovaných nebezpečnou látkou fipronil dostaly v uplynulých týdnech čtyři bratislavské hotely. Ve čtvrtek o tom informovala slovenská veterinární a potravinářská správa. Kontroly v zemi už dříve objevily podobně kontaminovaná vejce z Nizozemska. Vaječná směs původem z Německa byla do bratislavských hotelů dovezena rakouskou firmou. Podle slovenských veterinářů se v zemi můžou nacházet další podobné výrobky. 

Celkem bylo na Slovensku za necelé tři týdny dodáno 675 balení kontaminované směsi, každé o hmotnosti jednoho kilogramu. Podle slovenské ministryně zemědělství Gabriely Matečné zásilky produktu, který byl vyroben z nizozemských vajec, skončily v luxusních hotelových sítích.

„V této vaječné směsi je až pětinásobně překročen povolený limit tohoto pesticidu, který byl nalezen v nizozemských vejcích. Je to důvod k tomu, abych vyzvala spotřebitele - všímejte si, co jíte, co kupujete. Slovenské produkty máme zmapovány od pole až na stůl,“ řekla Matečná novinářům.

Šéf veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš dodal, že veterináři mají indicie ohledně výskytu dalších podobných výrobků na Slovensku, jako byla kontaminována vaječná směs. Inspektoři podle něj vykonávají kontroly a odebírají vzorky.

Česko zasaženo není

Informace o rizikovém produktu slovenští veterináři získali ve středu prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Analýza výrobku se uskutečnila v Rakousku.

Minulý týden vyšlo najevo, že do jednoho z velkoskladů na západě Slovenska byla dovezena uvařená a oloupaná vejce s obsahem fipronilu, dále distribuována ale nebyla. Na Slovensko se zásilka dostala z Nizozemska přes Rakousko a Německo.

Vejce a vaječné výrobky kontaminované insekticidem fipronilem se objevily v téměř dvou desítkách zemí EU včetně Německa, Rakouska, Belgie, Nizozemska či Polska. Česko mezi postiženými zeměmi není. Fipronil bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Jak inspektoři našli infikovaná vejce na Slovensku:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi