Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristé chtěli „sundat“ letadlo plné lidí. Austrálie jim překazila plány

Autor: ČTK, pk - 
30. července 2017
09:30

Australské policii se podařilo zmařit plánovaný teroristický útok. Cílem útoku mělo být letadlo. Policii se při zátahu několika domů na předměstích Sydney podařilo zatknout čtyři muže. Oznámil to premiér Malcolm Turnbull. Žádný ze zatčených zatím nebyl obviněn, napsala agentura AP. 

Premiér uvedl, že od čtvrtka byla na letišti v Sydney posílena bezpečnostní opatření, která se v sobotu v noci rozšířila na všechny významná mezinárodní a domácí terminály v celé Austrálii.

„Mohu oznámit, že v sobotu v noci se uskutečnila velká společná protiteroristická operace, která přerušila teroristické spiknutí s cílem zničit letadlo,“ řekl Turnbull novinářům. „Operace pokračuje.“

Policejní komisař Andrew Colvin uvedl, že je zatím málo detailů, aby bylo možné upřesnit útok, jeho cíl a načasování. Podle něj policie dostala v posledních dnech informace, že několik lidí v Sydney plánuje teroristický útok za pomoci improvizovaného výbušného zařízení. Podle některých informací měl být potenciálním cílem útoku letecký průmysl.

Turnbull doporučil cestujícím v Austrálii, aby dorazili na letiště dříve než jindy, nejlépe dvě hodiny před odletem, umožnili mimořádnou bezpečnostní kontrolu a minimalizovali svá příruční zavazadla.

Podle ministra spravedlnosti Michaela Keenana byl plánovaný útok již 13. významnou hrozbou, kterou se policii podařilo zabránit od roku 2014, kdy Austrálie zvýšila stupeň hrozby teroristického útoku. Pět útoků se uskutečnilo.

Podívejte se na výbuch bomby v Kábulu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi