Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zápalné lahve sviští vzduchem, lidé umírají. Venezuelské protesty mají 100 obětí

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
21:45

Počet obětí protivládních nepokojů ve Venezuele překročil stovku. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP, podle níž dosud poslední lidé zemřeli ve středu během začátku dvoudenní stávky, kterou opozice vyhlásila na protest proti nadcházejícím volbám do nového Ústavodárného shromáždění. Stávka provázená násilnostmi a masovým zatýkáním pokračuje v této jihoamerické zemi i ve čtvrtek.

Dvoudenní stávkou, na níž má v pátek navázat velký protestní pochod v Caracasu, se opozice snaží zabránit vládnímu plánu na vytvoření nového zákonodárného orgánu.

V současném parlamentu má totiž vládní socialistická strana menšinu a nový orgán zřejmě socialisté ovládnou, jednak kvůli způsobu voleb do něj a také kvůli bojkotu opozice.

Způsob voleb stanovil prezidentský dekret a prezidentovi Nicolási Madurovi nakloněná národní volební komise, v minulosti přitom zrod podobného orgánu schvalovalo referendum.

Opozice se obává, že Ústavodárné shromáždění rozpustí současný parlament a přepíše ústavu tak, že prezident Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Podle venezuelské prokuratury zemřel v noci na čtvrtek během protestů v metropoli Caracasu šestnáctiletý mladík, zatímco v západovenezuelském státě Mérida se obětí nepokojů stal o sedm let starší muž. Od dubna, kdy protesty v zemi stižené zhoršující se ekonomickou i politickou krizí začaly, tak počet obětí překročil stovku.

Během prvního dne stávky bylo zadrženo téměř 200 lidí, informují venezuelská média. Podle opozičních organizací se od března zvýšil počet politických vězňů v zemi ze zhruba stovky na téměř pětinásobek.

Tlak na venezuelskou vládu, aby od svého záměru ustoupila, se stupňuje i ze zahraničí. Na středečním zasedání Organizace amerických států (OAS) předložilo 13 zemí včetně USA, Argentiny, Brazílie, Kanady či Mexika prohlášení, v němž označují postup prosazovaný Madurem za konečnou demontáž demokratických institucí. Spojené státy navíc ve středu uvalily nové sankce proti 13 současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 28. července 2017 08:30 )

Venezuela-komunistický návod, jak zničit prosperující stát s pohádkovým nerostným bohatstvím. Proč to ale komunisti dělají????

Zobrazit celou diskusi