Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boháče Gatese trumfl zakladatel Amazonu: Má majetek za dva biliony. A čtyři děti

Autor: ČTK, simao - 
27. července 2017
18:23

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se stal nejbohatším člověkem světa. Na tomto postu vystřídal zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese. Informoval o tom dnes server finanční televize CNBC. Vychází z propočtů na základě růstu ceny akcií Amazonu, podle nichž hodnota Bezosova majetku překročila 90 miliard dolarů (dva biliony korun).

Jeff Bezos (53) vlastní zhruba 17 procent akcií Amazonu. Jejich cena od začátku roku do středečního závěru na newyorské burze vzrostla asi o 40 procent a dnešní obchodování zahájila dalším růstem.

Akcie Microsoftu naopak po zahájení obchodování oslabovaly, čímž se hodnota Gatesova majetku pohybovala kolem 89 miliard dolarů.

Na začátku letošního roku byl přitom Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa, upozorňuje agentura Bloomberg.

Podle serveru časopisu Forbes dosahovala hodnota Bezosova majetku na začátku dnešního obchodování 90,6 miliardy dolarů, zatímco Gatesův majetek byl o půl miliardy dolarů nižší.

Gates má největší charitativní organizaci

Naopak Gates byl dlouhodobě považován za číslo jedna. Je mu 61 let a vedle toho, že je předsedou představenstva Microsoftu, je také spolupředsedou patrně největší charitativní organizace na světě – Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Zřídil ji spolu se svou ženou Melindou (53), která před svatbou v roce 1994 pracovala v Microsoftu jako projektová manažerka. Má s ní tři děti – Jennifer Katharine (21), Roryho Johna (18) a Phoebe Adele (14).

Bill Gates se svou ženou Melindou Bill Gates se svou ženou Melindou | Reuters

Ze soukromí boháče Bezose: Má čtyři děti

Jeff Bezos, který díky úspěchu Amazonu trumfl dle CNBC zakladatele Microsoftu Gatese, je rodákem z amerického Albuquerque, který vystudoval na univerzitě v Princetonu. Za manželku si v roce 1993 vzal Mackenzie Tuttleovou (47), americkou novelistku, která též vystudovala univerzitu Princeton. 

Pro Bezose pracovala Mackenzie v newyorském investičním fondu D.E. Shaw. Mají spolu čtyři děti. Společně se svým manželem darovali v roce 2012 celkem 2,5 milionu dolarů kampani na legalizování manželství osob stejného pohlaví.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos s manželkou Mackenzie Bezosovou Zakladatel Amazonu Jeff Bezos s manželkou Mackenzie Bezosovou | Profimedia.cz

Amazon, který Bezos založil, je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů, do roku 2000 firma provedla třikrát štěpení akcií.

Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 také společnost Blue Origin, která vyvíjí technologie pro komerční lety do vesmíru. V roce 2012 koupil americký list The Washington Post.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buban ( 27. července 2017 21:26 )

Jj,otrokář,který proškolil kmenové zaměstnance na své náklady v zahraničí,umožnil zaměstnávání barevných za slušný peníz a poskytuje slušné benefity.Ovšem požaduje plnění pracovních povinností a v práci nekrást.

DBBS ( 27. července 2017 18:54 )

Bezos=zkurvysyn=otrokář

Zobrazit celou diskusi