Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bill Gates varuje EU před migranty: Přivřete jim dveře a pošlete peníze Africe

Autor: jer - 
5. července 2017
17:07

Miliardář Bill Gates se v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag vyjádřil k evropské imigrační politice. Vyzval Evropu k větší pomoci v Africe i ke zpřísnění azylové politiky.

Zakladatel společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí planety Bill Gates řekl, že Evropa by měla přestat ukazovat svoji štědrost k žadatelům o azyl a omezit tak masivní příliv migrantů. Evropským státům také poradil, aby udělaly africkým azylantům cestu na kontinent mnohem složitější.

Během rozhovoru pro Welt am Sonntag Gates varoval před vážnými a nevratnými následky přílišné štědrosti vůči migrantům přicházejícím do Evropy. Jejich počet prý poroste, pokud se s tím něco neudělá.

„Na jednu stranu chcete demonstrovat štědrost a přijmout uprchlíky. Jenže čím více velkorysí jste, tím více lidí se to dozví. A tím více lidí tím motivujete k opuštění Afriky,“ řekl Gates.

Německo bylo jedním z hlavních podporovatelů „politiky otevřených dveří“. Ani Němci už ale podle Gatese nemůžou přijmout velké množství lidí. Miliardář Evropě doporučil, aby běžencům znesnadnila cestu po současných migračních trasách.

Gates: Pomáhejte v Africe

Bill Gates zároveň vyzval Evropu k větší finanční pomoci Africe. Ta podle něj může zmírnit příliv migrantů. Evropské státy by podle Gatese měly následovat příklad Německa a investovat 0,7 % z HDP na zahraniční pomoc. Gatesova charita je známá výběrem peněz na boj s chudobou, nemocemi a nedostatkem jídla v Africe.

Evropu migrační krize v posledních měsících rozděluje. Maďarsko, Polsko a Česká republika čelí obvinění EK, že v souladu se schválenými kvótami nepřijaly daný počet migrantů ze zemí, které jsou migrační krizí postiženy nejvíce.

Po posledním přílivu uprchlíků do Itálie Rakousko obnovilo hraniční kontroly. Právě do Itálie migranti z Afriky míří nejčastěji. Jen tento rok do země dorazilo téměř 85 000 migrantů. Přes 2000 dalších při cestě zemřelo nebo je pohřešováno.

Řím opakovaně vyzval další národy, aby naplnily svůj závazek a přijaly migranty. Minulý týden Itálie pohrozila, že zavře své přístavy pro záchranná plavidla. Organizace Lékaři bez hranic tento výrok popsala jako „volání o pomoc“.

Dramatická záchrana uprchlíků, kterým se na Středozemním moři vznítil člun: