Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sektář má 24 manželek a 146 dětí, za polygamii mu hrozí až pět let

Autor: ČTK - 
25. července 2017
06:48

Dva Kanaďané, bývalí náboženští vůdci sektářské komunity, byli odsouzeni nejvyšším soudem v Britské Kolumbii za polygamii. Jeden z mužů měl 24 manželek, s nimiž zplodil 146 dětí. Mnohoženství bylo v Kanadě zakázáno před 127 lety, výnos soudu vyvolává otázky spojené s náboženskou svobodou zakotvenou v kanadské ústavě. Mužům hrozí trest až pět let vězení, napsala v úterý agentura AP.

Jedenašedesátiletý Winston Blackmore a třiapadesátiletý James Oler, jenž pojal pět žen, zastávali post biskupů sekty Fundamentalistická církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS). Žili v izolované komunitě v osadě Bountiful na jihovýchodě Britské Kolumbie u hranic se Spojenými státy. Blackmore byl ze sekty exkomunikován v roce 2002 a na jeho místo nastoupil Oler.

FLDS se odštěpila od mormonů, protože se vzdali mnohoženství. Sekta má zhruba 10 000 příznivců v USA a v Kanadě.

Blackmore nikdy nepopíral, že má více manželek. Obhajoval se tím, že jeho náboženské přesvědčení mu káže uzavírat „nebeské“ sňatky. Jeho obhájce už dříve prohlásil, že pokud bude jeho klient shledán vinným, napadne ústavnost kanadských zákonů zakazujících polygamii.

Vyšetřování obou mužů začalo na počátku 90. let. Veškeré pokusy dostat případ před soud pohořely kvůli nedostatku právní jasnosti. V roce 2011 však potvrdil ústavnost zákona proti polygamii nejvyšší soud Britské Kolumbie. Uvedl, že se jedná o rozumné omezení náboženské svobody.

Podle právních odborníků případ pravděpodobně skončí u kanadského nejvyššího soudu, napsal server BBC.

Na video o sektě Starověrců z Ruska se podívejte níže:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 25. července 2017 12:54 )

ja to podepisu

mirkazam ( 25. července 2017 12:18 )

Všichni,co se ohání pánbíčkem,a nebeským manželstvím jsou ve skutečnosti pouze sviňáci,kterým sednou na lep pouze ženské s IQ houpacího koně.Stačí se podívat na toho vykuka,který ty baby balamutí....tlustý úchylný prase !!!

debilek-carmin ( 25. července 2017 10:26 )

sores ( 25. července 2017 09:53 )

Jsou to psychicky narušené ženské! Inteligentní i s minimum IQ by s takovým nemohly žít a naletět mu a rodit mu děti!! On využívá jejich prostoduchosti!

Pollo ( 25. července 2017 09:48 )

 To jako i 24 tchýní?

Zobrazit celou diskusi