Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Interpol: V Evropě může vraždit 173 džihádistů. Máme seznam

Autor: bk - 
22. července 2017
15:38

Mezinárodní policejní organizace Interpol rozeslala seznam 173 džihádistů, kteří by měli být vycvičovaní ke spáchání sebevražedného atentátu v Evropě. Podle protiteroristických jednotek by se mohlo jednat o pomstu za porážky Islámského státu na Středním východě. Seznam džihádistů byl vypracován americkou zpravodajskou službou z informací získaných během bojů s ISIS v Iráku a Sýrii, informuje list The Guardian. 

Zatím neexistují důkazy o tom, že některá z osob na seznamu vstoupila do Evropy. Úkolem Interpolu je nyní spolupracovat se zpravodajskými zdroji Evropy a zjistit o osobách podrobnější informace. 

Seznam, který vyslal generální sekretariát Interpolu dne 27. května a jenž má Guardian k dispozici, definuje skupinu osob jako „jedince, kteří by mohli být vycvičeni pro stavbu a umístění improvizovaných výbušnin, a způsobit tak vážné úmrtí a zranění. Předpokládá se, že mohou cestovat na mezinárodní úrovni a účastnit se teroristických akcí.“

Evropské protiteroristické sítě se obávají, že když se ISIS v důsledku porážek zhroutí, narůstá hrozba, že sebevražední atentátníci se budou snažit přijít do Evropy, aby zahájili útoky.

Údaje shromážděné americkou zpravodajskou službou nejdříve putovaly k FBI, později se však dostaly k Interpolu za účelem globálního sdílení. Dopis, jenž byl k seznamu přiložen, vysvětluje, jak zpravodajská služba při hledání džihádistů postupovala.

Seznam s adresami i mešitami

Údaje o osobách byly údajně nalezeny v úkrytech ISIS po celém Iráku. Na seznamu jsou uvedeny jména všech podezřelých, jejich adresy, fotografie, jména biologických matek, roky, kdy se připojili k Islámskému státu, a dokonce i mešity, kde se modlili.

Interpol již požádal své partnery o poskytnutí všech dostupných informací, které by mohly mít o každém jménu v seznamu. Všechny údaje pak budou zařazeny do databáze Interpolu ASF. Díky tomu bude umožněno mnohem vyšší sledování dotyčných osob.

Americká zpravodajská služba uvedla, že je přesvědčena o spolehlivosti zdrojů použitých při sestavování seznamu. Západní protiteroristické síly však tvrdí, že čelí obtížnému boji s identifikací potenciálních podezřelých, kteří mají přístup k hoře falešných dokumentů a mnohdy mají dvojí identity a falešné pasy.

Video  Úřednice o zákulisí práce v EU: Přímá pomoc uprchlíkům i smrt kolegy při odstřelování  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Evropský důstojník pro boj s terorismem řekl, že jedním z cílů šíření seznamu v Evropě je identifikování těch, kteří se mohli narodit v jedné z evropských zemí. V roce 2015 mimo jiné OSN uvedla, že v Iráku a Sýrii bylo 20 000 zahraničních bojovníků, z nichž 4 000 pocházelo z Evropy. Žádný konkrétní seznam těchto osob však dosud neexistoval.

O útocích v Evropě čtěte ZDE

tgbg ( 23. července 2017 08:37 )

V Evropě může vraždit 173 džihádistů, tisíce komunistů a ruských přisluhovačů.

hejhej ( 22. července 2017 20:09 )

Když to lidé, uvažující selským rozumem - ne politickým, říkali, že se do Evropy ženou vrazi, byli nazývání debilními politiky a mnohými umělci za xenofoby, rasisty . Nyní to to těm debilům dochází? Plivali na pana prezidenta, který to tvrdil od začátku muslimských nájezdů. Pro přijímání té odporné verbeže jsou kandidáit na prezidenta Drahoš a Horáček.

Pink ( 22. července 2017 15:54 )

To budou asi inženýři střelmistři.

Zobrazit celou diskusi