Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útok v turistickém ráji Čechů: Dvě mrtvé Němky a Češka (36) mezi zraněnými

Autor: jer, kal, ČTK - 
14. července 2017
21:00

V egyptském letovisku Hurghada útočník v pátek pobodal nožem šest turistek. Při útoku, který se odehrál v hotelových resortech Zahabia a Sunny Days El Palacio, zemřely dvě ženy z Německa, podle původních informací mělo jít o Ukrajinky. Mezi zraněnými je i jedna Češka (36), uvedlo na Twitteru české ministerstvo zahraničí. Jde o klientku pražské cestovní kanceláře Pantour, která se k ní přihlásila. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek oznámil, že zraněná Češka bude převezena do Káhiry

Útočník byl zadržen a odveden k výslechu. Jeho motiv je zatím nejasný, ale podle svědků úmyslně útočil na cizince. Pachatel podle předběžného vyšetřování před útokem doplaval z nedaleké veřejné pláže do turistického resortu.

Útočník: Nechci Egypťany

Měl u sebe nůž a každou z nich bodl třikrát do hrudi. Zemřely na pláži, popsal Reuters útok na německé turistky Abdal Abdalazíz, člen ostrahy jednoho z hotelů.

Hledal cizince a nechtěl žádné Egypťany, řekl Reuters člen personálu hotelu Zahabia. "Zůstaňte stranou, nechci Egypťany, volal útočník v arabštině podle svědka citovaného agenturou AP.

Zranění lidé, které prý útočník zasáhl do obličeje, krku a nohou, byli převezeni do místních nemocnic.

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

„Jedna Češka utrpěla lehké zranění na noze, je v místní nemocnici, kde ji v následujících hodinách navštíví náš diplomat z české ambasády v Káhiře,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Cestovní kancelář Pantour sdělila, že zraněná Češka je její klientkou. „V tuto chvíli je v nepřetržité péči tamních lékařů. „Naši delegáti jsou přítomni v nemocnici a tráví veškerý možný čas s klientkou. Jsme rovněž v kontaktu s rodinou naší klientky, která je informována, že jsme v případě zájmu připraveni na naše náklady dopravit kohokoli přímo za nimi a poskytnout veškerou pomoc a asistenci, která bude v našich silách,“ uvedla cestovní kancelář.

 

Zraněná Česka byla na dovolené s rodinou

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na svém Twitteru oznámil, že zraněná Češka bude převezena do Káhiry na další vyšetření. Spolu s ní bude převezen i její přítel a dítě.

Egyptské ministerstvo vnitra zmínilo, že oběťmi jsou turisté různých národností. Zranění, které prý útočník zasáhl do obličeje, krku a nohou, byli převezeni do místních nemocnic. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří bylo v resortu 30 Čechů od tří českých cestovních kancelář.

3552918:full:true:true

České ministerstvo zahraničí původně informovalo, že Češi zranění nejsou. „Mezitím se objevilo v arabském tisku, že by tam mohla být nějaká Češka. Obvolávali jsme nemocnice a ve Všeobecné nemocnici v Hurghadě nám řekli, že tam Češka leží. Jenže její jméno příliš česky nezní, proto jsme požádali o ofocení jejího pasu,“ uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

V médiích popsal útok šéf jedné z cestovních kanceláří obeznámený se situací: „Dvě Němky zemřely v hotelu Zahabia. Pak zabiják proklouzl do hotelu El Palacio a zranil Rusku, pobodal ji nožem. Žije, ale je v kritickém stavu,“ uvedl, aby dodal: „Také zranil dva lidi z Arménie a jednu Češku. Pak běžel do moře a snažil se uniknout, ale pracovníci hotelu nasedli na motorový člun a chytili ho.“ 

Fotografie kolující po internetu ukazují, že útočníka před zatčením přemohla ochranka jednoho z hotelů a převážela ho ve vozíku přes jeho zahradu.

Češi se útokem odradit nenechali. Na dovolenou v Hurghadě odletěli další:

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Cestovní kanceláře: Naši klienti jsou v pořádku

„Podle dostupných informací došlo v egyptském letovisku Hurghada k ojedinělému incidentu. V současné chvíli jsou všichni cestující naší cestovní kanceláře v pořádku. Z důvodu komfortu klientů jsme zajistili náhradní ubytování všech 14 klientů, kteří se nacházeli v bezprostředním okolí incidentu. Nadále velmi pečlivě monitorujeme aktuální situaci v destinaci,“ uvedl mluvčí CK Blue Style Václav Nekvapil.

„Momentálně jsme ve spojení s delegátkou, která jede přímo na místo a snažíme se zjistit maximum informací. Zatím totiž nelze říci, jaký byl motiv útoku. Žádného z našich klientů se incident naštěstí nedotkl, všichni jsou v pořádku,“ připojil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Byli jste u toho, když útočník zranil Češku? Jste právě v egyptské Hurghadě na dovolené? Napište nám na tip@blesk.cz.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde

ufounka ( 15. července 2017 14:20 )

A nesmíme zapomenout na tu krásnou Polku, která - údajně - v nemocnici skočila z okna...

ufounka ( 15. července 2017 14:16 )

Asi tak - souhlasím.

pavlus ( 15. července 2017 13:06 )

Jste si fakt jistý, že ve vaší vsi se nic takového stát nemůže?

sores ( 15. července 2017 10:21 )

Ty s.vi.ně černý táhnou na Evropu a tady teprve budou řádit až jich bude hodně, víc než bílých. Mají myšlení středověku, jsou ještě napůl divoši kteří jen válčí a bojují. Všechny je třeba pozabíjet, stejně to nejsou lidi.

mim33 ( 15. července 2017 10:17 )

Jo, stačí jim magické slovo akce a berou cokoliv včetně svého zavraždění.

Zobrazit celou diskusi