Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník zabil v nemocnici malou holčičku. Střelil ji do hlavy přímo před matkou

Autor: Mii - 
13. července 2017
14:50

Středoafrická republika je oblast dlouhodobě sužovaná občanskou válkou. Situace se zde nelepší ani po nedávné intervenci mírových složek OSN. Dokazuje to i fakt, že ozbrojení extremisté tento týden pronikli do místní nemocnice a před zraky všeho personálu zastřelili dítě, které jeho matka držela v náručí. Situace je tak zlá, že v oblasti ukončuje své aktivity i organizace Lékaři bez hranic.

K incidentu došlo v zařízení ve městě Zemio. Před dvěma týdny zde byl hospitalizován muž patřící k odpůrcům místních extremistů, kterého nemocnice kvůli všudypřítomnému násilí nemohla propustit. Toho využila ozbrojená skupina, která jej přišla do nemocnice „navštívit“.

Po vstupu útočníci začali střílet na mužovu příbuznou a další dva členy rodiny. Žena v tu chvíli držela v náručí dítě, malou holčičku, kterou střelba trefila do hlavy. Dívka okamžitě zemřela.

Jednalo se o nemocnici, kde působí Lékaři bez hranic – nezisková organizace, která poskytuje bezplatnou lékařskou pomoc obětem přírodních katastrof, válečných konfliktů nebo epidemií. V současnosti pomáhá na desítkách míst po celé Zemi, zejména pak v Africe a na Blízkém Východě. Jedním z těchto míst je i Středoafrická republika.

Organizace se při tom řídí heslem, že je válka nezajímá a nestojí ani na jedné straně konfliktu. Lékaři proto ošetřují raněné z obou stran. Válečníci to do jisté míry respektují a na nemocnice neútočí. Ty se tak stávají jedinými oázami míru v jinak rozbouřených oblastech. Občas se ale situace vyhrotí natolik, že se terčem stane i nemocnice. Jako v případě Středoafrické republiky.

VIDEO: Lékaři bez hranic působili i v Ukrajině během ozbrojeného konfliktu. Jaké z toho mají pocity?

Video  Tisíce lidí jsou v ohrožení. Z Ukrajiny nás vyhodili nečekaně, říká mluvčí Lékařů bez hranic  - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Jsme šokováni a zarmouceni tím, že v nemocnici, kde pracujeme, bylo zabito malé dítě. Rodině chceme vyjádřit upřímnou soustrast, naše myšlenky jsou s nimi a všemi, kdo brutální smrt malé holčičky museli sledovat,“ uvedla Mia Hejdenbergová, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice.

Nejhorší na strašlivé události je podle Hejdenbergové místo, kde k ní došlo. „Malá dívka byla zastřelena v náručí matky a ve zdravotnickém zařízení. Tedy ve dvou místech, kde by dítě mělo být v největším bezpečí,“ podotkla. Organizace se nyní bude muset kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci z oblasti stáhnout a 1600 lidí přijde o zdravotní péči.

Země, která nikdy nebyla klidná

Středoafrická republika je už od svého založení zemí, kde neustále dochází k nějakým konfliktům. Patří také k nejchudším státům světa. Současná krize započala v březnu 2013, kdy rebelové svrhli prezidenta Francoise Bozizého, který byl křesťanského vyznání. Od té doby zde panuje provizorní politický stav charakterizovaný bojem mezi křesťany a muslimy.

V zemi běžně dochází k mučení, popravám, mimosoudním procesům a znásilňování vězněných žen. Neobvyklá není ani ženská obřízka a nucené práce. Tisíce obyvatel musely kvůli konfliktům opustit své domovy.

„Bezcitnost útoku (na dítě v nemocnici – pozn. red.) upozorňuje na nevybíravou povahu konfliktu a znepokojivý nárůst násilí vůči civilistům ve Středoafrické republice. Dokazuje naprostý nedostatek respektu ozbrojených skupin v oblasti vůči zdravotnickým zařízením a civilistům. Signalizuje rovněž, že se kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci zmenšuje prostor pro humanitární organizace,“ upozornila Mia Hejdenbergová.

Středoafrická republika se při tom může chlubit velkým nerostným bohatstvím. Disponuje rozsáhlými zásobami uranu, ropy, zlata a diamantů, ze kterých by v klidnější situaci mohla profitovat. Využít by se daly i velké vodní toky, které zemí protékají. Podmínky k podobným aktivitám jsou ale v nedohlednu.

VIDEO: Do afrického města Shashaman se obyvatelé vracejí. Už je nebavilo žít v USA

oliiiii3 ( 26. července 2017 21:07 )

TYHLE OPICE ZA PÁR LET BUDOU I U NÁS, A TADY TO TAKY ZAČNE.

Desterz ( 13. července 2017 17:25 )

Tak, kdypak se ze SAR dají migranti na pochod na sever, aby nás tu multikulturně obohatili o střílení dětí v náručí matek, v nemocnici?

Zobrazit celou diskusi