Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová éra boje s malárií: V Africe začne plošné testování první vakcíny

Autor: mah - 
24. dubna 2017
18:20

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí oznámila pokrok v boji s malárií. V roce 2018 by mělo v Ghaně, Keni a Malawi začít první plošné testování nově vyvinuté vakcíny proti této zákeřné nemoci. Vakcínu vyrábí britská společnost GlaxoSmithKline. Pokud testy dobře dopadnou, zařadí WHO látku do svého balíčku doporučených opatření pro boj s malárií. Informoval o tom server Huffingtonpost.

Vakcína má podobu klasických injekcí a může být podávána i nejmenším dětem. Světová zdravotnická organizace zároveň potvrdila, že pokud testy v afrických státech dopadnou dobře, zařadí očkování do svého balíčku pro boj s malárií. „Informace, které získáme při zkušebním nasazení, nám napoví, zda očkování nasadit ve větším měřítku,“ řekl k tomu regionální ředitel WHO v Africe Matshidiso Moeti.

Malárie zabije každý rok asi 430 tisíc lidí, většinou malých dětí, v oblasti subsaharské Afriky. Nová vakcína by měla být aplikována i novorozencům. „Ve spojení s dalšími opatřeními by nová vakcína mohla zachránit desítky tisíc životů,“ dodal k tomu Moeti.

Testování proběhne v Malawi, Keni a Ghaně, podle WHO byly tyto země vybrány z několika důvodů. Mezi ně patří to, že bojují s velkým počtem nakažených, i to, že už nyní mají dobré programy na boj s malárií.

Každá ze tří zemí si sama vybere regiony, kde bude vakcína distribuována v průběhu testování. Prioritou by ale měly být ty, kde je vysoké procento nakažených lidí.

WHO také už v listopadu minulý rok uvedla, že na první fázi testování má vybrané finanční zdroje. Organizace by měla mít dost peněz na to, aby zajistila první čtyři roky zkoušek.

Komáři mají na svědomí i přenos viru zika:

Video  Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí  - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi