Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrtící pandemii způsobí příště asi netopýří virus. Lidi napadne v Jižní Americe

Autor: nka - 
23. června 2017
15:45

Příští pandemii pravděpodobně způsobí virus, který na lidi přenesou netopýři v oblasti Jižní Ameriky. K tomuto závěru došli vědci z organizace EcoHealth Alliance ve studii zveřejněné v časopise Nature.

Řada pandemií vznikla tak, že virus napadající zvířata zmutoval a začal být nebezpečný pro lidi. Například virus HIV se takto přenesl z šimpanzů, virus ebola zase pochází nejspíš od netopýrů.

VIDEO: Jedním z nebezpečných virů je virus zika. Jak se nákaza projevuje?

Video  Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí  - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Vědci si proto dali za cíl zjistit, kde nákaza s největší pravděpodobností udeří příště a od kterých zvířat hrozí největší nebezpečí. Zmapovali informace o šesti stovkách virů, které napadají 750 druhů savců. Z nich vyčlenili viry, které kromě zvířat někdy v minulosti infikovaly i člověka. Poté porovnali příbuznost daného zvířecího druhu s člověkem i to, jak blízko u lidí žije. Pomocí těchto informací pak odhadli, kolik dosud nepoznaných nákaz přenosných ze zvířete na člověka daný druh může přechovávat.  

Riziková Amazonie i karibské pobřeží

Ukázalo se, že přenašeči největšího množství virů potenciálně nebezpečných pro člověka jsou netopýři žijící v Jižní a Střední Americe. Nejrizikovějšími oblastmi pro propuknutí pandemie pocházející od netopýrů jsou konkrétně Amazonie a karibské pobřeží Jižní Ameriky.

„Pokud jste organizace, která provádí dohled nad tím, aby se neobjevila nová ebola, tato studie vám ukáže, kde hledat. Vy pak můžete svůj program zaměřit na konkrétní místo,“ řekl webu CNBC autor studie Peter Daszak.

Pozor na primáty i hlodavce

Dalšími savci, od nichž bychom mohli čekat smrtelné nebezpečí, jsou primáti a hlodavci. Od primátů hrozí potenciálně smrtící infekce ve Střední Africe, na hlodavce by si pak měli dávat pozor lidé v Jižní Americe, ale i Severní Americe v okolí Skalistých hor.  Kdybyste chtěli předpovědět příští pandemii, můžete zkoumat jen netopýry, primáty a hlodavce a pokryjete tak většinu rizika,“ dodal Daszak.

Zdůraznil, že za nákazy od zvířat si lidé nezřídka mohou sami kvůli zasahování do jejich přirozeného prostředí. „Když nebudeme stavět silnice vedoucí do pralesa, ani tam nevyrazíme na lov, tak žádné viry nechytíme. Nebudou totiž mít příležitost nás nakazit,“ upozornil Daszak.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 23. června 2017 18:56 )

víme jak zločinci RUSÁCI MUTUJÍ TYTO VIRY A NEDIVIL BYCH SE ŽE JE I DOVEZOU DO Již. Ameriky zmenšit tam tu populaci bez boje

Zobrazit celou diskusi