Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechtěl platit benzin, tak jezdí na uhlí. V létě je mi v autě horko, říká Andrij

Autor: mav - 
12. června 2017
18:03

Auto, které ujede s jedním decilitrem benzinu až sto kilometrů. Jezdí totiž na dřevěné uhlí. Majitel do kotle v kufru nasype uhlí, zapálí a může vyrazit. Co ale dělá, když ho zastaví policisté?

Andrij je vyučený automechanik. Nainstalovat do kufru auta kotel na dřevěné uhlí byla proto pro něj hračka. Systém se skládá ze čtyř částí: kotle s uhlím, filtru, chladiče a dalšího filtru,“ vysvětluje výrobce. 

Na to, aby auto nastartovalo, potřebuje Andrej pouze jeden decilitr benzínu. „Kilo a půl dřevěného uhlí pro mě znamená litr benzínu. Zde nasypu 15 kilo uhlí a ujedu 100 kilometrů,“ říká Andrij. 

Podívejte se, jak to Andrijovi „frčí“:

Ovšem ani dřevěné uhlí není nejlevnější záležitost. „Ano, je drahé, ale já si ho vyrábím sám. V zimě je to velmi dobré, ale v létě, hlavně když peče slunce, je v autě strašně horko,“ vysvětluje.

Majitel auta už takto jezdí čtyři měsíce a na uhlí ujel přes dva tisíce kilometrů. Andrij si auto předělal kvůli tomu, že na Ukrajině ceny benzínu a nafty neustále kolísají. Jezdí po běžných silnicích, často s otevřenou kapotou, aby v autě nebylo horko. Co ale dělá v případě, když ho zastaví policisté? „Když vidím policistu, jednoduše zavřu kufr,“ dodává na závěr Andrij. 

 

Zobrazit celou diskusi