Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hackeři zaútočili na plastickou chirurgii: Ukradli intimní fotky a chtěli výkupné

Autor: ČTK - 
30. května 2017
22:12

Litevská policie vyšetřuje hackerský útok proti řetězci klinik plastické chirurgie, jehož pachatelé ze serverů ukradli často citlivé fotografie tisíců klientů a klientek. Hackerská skupina Tsar Team, údajně napojená na Rusko, s pomocí ukořistěných databází vydírala klienty z Norska, Německa, Dánska, Británie a dalších zemí Evropské unie.

Žádosti o výkupné nebyly většinou úspěšné, a tak hackeři podle litevských vyšetřovatelů několik stovek fotografií zveřejnili v březnu a další dnes, napsal litevský zpravodajský server 15min. Fotografie většinou zachycují stav klientů a klientek před operací, mnohé z nich jsou značně intimní. Některým obětem prý musela být poskytnuta psychologická pomoc.

Útočníci podle litevského serveru žádali od svých obětí částky od 50 do 2000 eur (až 53 000 korun). Podle zástupce náčelníka litevského policejního sboru Andžéjuse Roginskise při pátrání po původcích útoku spolupracuje Litva s některými zahraničními partnery. Podaří-li se pachatele dopadnout, hrozí jim až deset let vězení.

Na Slovensku hackeři zaútočili na nemocnici. Podívejte se:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi