Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Uprchlice utopila v autě tři své malé děti. U soudu to hrála na „zlé kouzlo“

Autor: nka - 
30. května 2017
10:55

Na 26 let poslal australský soud do vězení matku, která utopila svoje děti v autě. Uprchlice z Jižního Súdánu před dvěma lety vjela s potomky do jezera a nechala je ve voze. Tři ze čtyř dětí zemřely, jedno svědci vytáhli z auta včas.

Akon Guodeová (37) vjela autem do jezera v dubnu 2015 ve Wyndham Vale na jihu Melborune. Ve voze s ní byly čtyři děti – nejmladší jen 17 měsíců staré, čtyřletá dvojčata a šestiletá holčička.

K autu se okamžitě vrhli kolemjdoucí, rozbili okénka a ženu i děti vytáhli. Tři nemladší už se ale oživit nepodařilo. Svědci pak vypověděli, že Guodeová při oživování jen nečinně stála a přihlížela. U soudu se hájila tím, že ji k vjezdu do vody přinutilo zlé kouzlo.

Lidé v Jižním Súdánu mají po válce těžký život. Takto muž vyhnaný z domova staví nový dům pro sebe a své děti:

Hromadně ji znásilnili, manžela zavraždili

Žena do Austrálie uprchla v roce 2006. Soudce při vynášení rozsudku zdůraznil, že „měla výjimečně těžký život, jaký si většina z nás sotva dokáže představit“. Během 18denního útěku z Jižního Súdánu jí před očima zavraždili manžela, poté byla hromadně znásilněna.

Děti měla s partnerem, který byl ženatý. Manželku sice opustil, s Guodeovou ale nežil a měli spolu složitý vztah. Jeho manželka navíc měla Guodeové vyhrožovat, že jí a dětem podpálí dům.

„Podle mého názoru byl váš čin důsledkem spíše extrémního zoufalství, než jakékoliv formy pomsty,“ řekl soudce s tím, že žena trpí posttraumatickým stresem a depresí. Matku hájil i její partner, podle nějž by dětem nikdy neublížila a před nehodou se necítila dobře.

Súdánka nyní ve vězení stráví nejméně dvacet let. Poté může být předčasně propuštěna, ale pravděpodobně se nevyhne deportaci do své domoviny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině