Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hackeři napadli přes 70 zemí, v Británii vyřadili nemocnice

Autor: ČTK, val - 
12. května 2017
22:57

Terčem kybernetických útoků se v pátek stalo více než 70 zemí, nejvíce bylo postiženo Rusko, napsala agentura AP s odvoláním na dvě firmy zabývající se internetovou bezpečností. Ruské ministerstvo vnitra podle agentury Interfax uvedlo, že napadeny byly počítače policie. Útoky zasáhly i Evropu a Spojené státy.

Potíže systémů využívajících operační systém Windows hlásí také americká zasilatelská společnost FedEx.

Mluvčí společnosti Microsoft sdělil, že firma postiženým klientům nabízí dodatečnou podporu a přidala nástroje na zjišťování a ochranu před škodlivým softwarem, který zasažený počítač drží jako rukojmí a žádá výkupné za odblokování.

Kybernetický útok v pátek ochromil nemocnice po celé Anglii. Podobné útoky ohlásila i španělská vláda a později stejné problémy oznámily i skotské a švédské úřady.

Za uvolnění žádali stovky dolarů

Na severozápadě, severovýchodě a na jihu Anglie byly nemocnice nuceny rušit návštěvy objednaných nemocných a ambulance s pacienty musely zamířit do jiných zařízení. Zdravotníci vyzvali, aby lidé přicházeli pouze v případě nutnosti.

Podle fotografie monitoru jednoho z napadených počítačů, která se objevila na sociálních sítích, útočník zařízení zablokoval a za jeho uvolnění požadoval v digitální měně bitcoin 300 dolarů (zhruba 7300 Kč).

Podle reportéra zdravotnického časopisu Health Service Journal útok mimo jiné postihl výsledky patologických testů, rentgenové zobrazovací systémy a administrativu spojenou s pacienty.

Video  Robotický den v Praze: Přístroje bojovaly mezi sebou.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

zeusbug ( 13. května 2017 18:20 )

Jestli si hackeři myslí, že jsou díky platbě v bitcoinech nevystopovatelní, tak se taky jednou můžou šeredně zmýlit: http://btctip.cz/v-irsku-vznika-databaze-zamerena-na-bitcoinove-podvody/

kartona ( 13. května 2017 12:12 )

Chtějí jenom 7500,- Kč za odblokování? Tak málo?

asijo ( 13. května 2017 02:18 )

Určitě hackeři z USA,ale pomatenci by to nejraději svedli na Rusko.

Zobrazit celou diskusi