Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Katastrofální podvýživa a mládež s 15 kily. Běloruským sirotčincům došly peníze

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
21. dubna 2017
18:10

Téměř 100 dětí a mladých lidí bylo nalezeno na pokraji vyhladovění v sirotčincích v Bělorusku. Objev vyvolal rozsáhlou vlnu nevole mezi veřejností a případ již vyšetřuje policie. Někteří teenageři podle zjištění místních úřadů vážili jen 15 kg a jeden 20letý člověk dokonce jen 11,5 kg.

Policie nyní vyšetřuje, proč situace takto vygradovala. Děti a teenageři byli v sirotčincích zanedbaní, extrémně podvyživení a na pokraji smrti. Všichni úřadující šéfové problematických zařízení byli okamžitě odvoláni.

„Ty děti nikdy nechodily. Jen ležely v posteli. Nemají žádné svaly, jejich nohy jsou tyčky potažené kůží,“ uvedla pro Guardian Ella Borisová, ředitelka jednoho ze sirotčinců. „Takové dítě se nikdy nepostaví a nezačne chodit bez externí pomoci a speciální diety,“ dodala.

Skandál „rupl“, když dětský lékař jedné z problematických institucí pozval novináře, aby informovali o charitativním fotbalovém utkání. Právě to pořádal sirotčinec, který chtěl vybrat peníze na speciální výživu. Novináři ale místo toho zaznamenali stav dětí a jejich fotografie zveřejnili v místních novinách.

Obyvatelé snímky okamžitě přirovnali k obětem nacistického režimu. „Úplně jako v koncentračním táboře Buchenwald,“ napsal jeden čtenář. „Jak je možné, že uprostřed Evropy v 21. století není pořádné jídlo pro nemocné děti?“ ptal se jiný čtenář.

Sirotčince se brání

Odpověď není jasná. Některé sirotčince tvrdily, že děti nezvládly přijímat klasickou stravu a na speciální výživu zařízení neměla peníze. Jiné uvedly, že jejich děti i se speciální výživou nepřibíraly na váze.

„Ty děti se k nám dostanou s tím, že tu zůstanou po zbytek svého života. Většinu z nich sem odložili jejich rodiče, nechtěli je. Řada z nich má mentální poruchu a prodělaly mozkovou obrnu,“ vysvětlovala ředitelka problematického sirotčince Marina Fedorenčiková.

„Důvod, proč děti nepřibíraly na váze, není ve výživě, ale v psychice. A tu nevíme, jak vyřešit. Přemýšlí úplně jinak,“ popisoval svůj pohled ředitel dalšího postiženého sirotčince, Vyačeslav Klimovič.

Děti bez budoucnosti

V případech, kdy instituce začaly používat speciální výživu, se stav dětí začal zlepšovat. Tato strava je ale nákladná, zařízení na její pořízení nemají finance, a aby ji uhradil veřejný rozpočet, musela být provedena důkladná medicínská prohlídka. To ale bylo moc byrokraticky složité a sirotčincům se to podle úřadů nechtělo řešit, jelikož si stejně myslely, že tyto děti nemají žádnou budoucnost. 

Dalším problémem podle policie je, že doktoři nedokázali věc nahlásit. „Hlavním porušením zákona bylo odepření nutné medicínské výživy. Stalo se tak nejen v Minsku, ale i v dalších městech,“ popisoval místním médiím žalobce.

V Bělorusku se na konci března konaly rozsáhlé protivládní demonstrace. Co si o nich myslí český europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09)?

Kacaaa ( 21. dubna 2017 19:29 )

 Hlavně,že jsou pod tak tragickým článkem reklamy na značkové oblečení...Hnus toto

Zobrazit celou diskusi