Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Severní Korea zveřejnila nové video: Ničí na něm americké bombardéry

Autor: aba, ČTK - 
21. března 2017
19:11

Severní Korea zveřejnila nové propagandistické video, ve kterém v rámci počítačové animace sestřeluje americké bombardéry a letadlové lodě. 

Militaristické video, zveřejněné úřady Severní Koreje, je namluveno ženou a obsahuje záběry ničení amerických vojenských sil. Žena ve videu vyhrožuje, že se „kudla zarazí do krku lodí a bombardéry spadnou z nebes, až je zasáhne ohnivá koule“.

Video bylo uveřejněno jen pár dnů poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un vyhrožoval, že „spálí USA na popel, pokud vypálí byť jen jedinou kulku na Severní Koreu.“ 

O víkendu otestovala Severní Korea nový raketový pohon a podle jejich prohlášení úspěšnému testu přihlížel sám vůdce. Státní agentura KCNA tvrdí, že nový motor umožní komunistickému režimu v Pchjongjangu dosáhnout světové úrovně ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu kolem Země. 

Dodala, že se tak současně vyzkoušel motor, který by měl sloužit pro rakety dlouhého doletu. „Svět si brzy uvědomí význam historického vítězství, kterého jsme dnes dosáhli,“ citovala KCNA nejvyššího představitele KLDR.

Navíc se zdá, že atomový program Severní Koreje značně pokročil. Šéf mezinárodní agentury pro atomovou energii Jukija Amano prohlásil, že velikost severokorejského zařízení na obohacování uranu se za posledních pár let zdvojnásobila.

„Vše nasvědčuje tomu, že Severní Korea učinila (ve svém nukleárním programu) pokrok, jak deklarovala,“ prohlásil Amano v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil list The Wall Street Journal. „Situace je velmi špatná... Vstoupili do nové fáze.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi