Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejvýkonnějším dravcem je tisícioká muška. Vědci ji překřtili na hmyzí Top Gun

Autor: nka - 
10. března 2017
19:15

Jako bojový letoun si při lapání kořisti počínají dravé mušky, které jsou podle všeho nejpřesnějšími hmyzími lovci na planetě. Vědci jim proto přezdívají Top Gun hmyzího světa.

Dravá muška druhu Holcocephala fusca o velikosti komára je schopna svoji kořist polapit na velkou dálku a s neuvěřitelnou hbitostí. Navíc umí velmi rychle přizpůsobovat svůj pohyb trajektorii letící oběti. Její reakce jsou tak rychlé, že je schopna změnit směr i na poslední chvíli ve zlomku vteřiny.

Vědci její techniku lovu zmapovali pomocí speciální kamery a návnady v podobě korálků. Zpomalený záznam ukázal, že šestimilimetrová muška umí rozpoznat kořist menší než dva milimetry i na vzdálenost 60 centimetrů a chytit ji během půl sekundy. To je stejné, jako kdyby člověk za stejnou dobu ulovil kořist vzdálenou celou délku fotbalového hřiště od něj.

Muška navíc umí se svou obětí stále udržovat konstantní úhel, takže i když kořist změní směr na poslední chvíli, muška bleskurychle zareaguje.

Video: Dravá muška loví návnadu z korálků:

Klíčem k loveckému úspěchu jsou její oči, které jsou vysoce citlivé na pohyb. Jsou složené z tisíců čoček, z nichž ty největší jsou velké jako čočky vážky. Ta má přitom podle všeobecného mínění ze všech tvorů hmyzí říše nejlepší zrak.

„Musíte si vybrat – buď budete mít perfektní zrak, na což potřebujete velké čočky, anebo malé tělo,řekla podle agentury RIA Novosti Paloma Gonzalez-Bellidová z univerzity v Cambridge.

Malé mušce se ale podařilo i při zlomkové váze dosáhnout téměř stejně ostrého zraku, jako má její větší hmyzí kolegyně. Během evoluce se u ní totiž vyvinuly extrémně malé snímače světla. Ty jsou nahuštěny blízko vedle sebe a umístěny o hodně dál za čočkami, než je u hmyzích očí obvyklé.

„Věděli jsme, že dravé mouchy mají vynikající zrak ve srovnání s dalšími dvoukřídlými. Ani nás ale nenapadlo, že v prostorovém rozlišení sítnice se vyrovnají vážkám, které jsou přitom desetkrát větší. Stejně tak jsme nečekali, že umějí zamířit na oběť jako bojový letoun,“ dodala výzkumnice.

Vědci teď doufají, že se od dravých mušek budou moci přiučit leccos užitečného pro konstrukci dronů. Ty by díky menším a výkonnějším snímačům mohly pořizovat lepší snímky za současné nižší konzumace baterie.

Když se podaří minimalizovat spotřebu energie díky malému snímači a zároveň to spojit s fantastickými loveckými schopnostmi dravých mušek, mohli bychom vyvinout drony, které například budou moci zneškodňovat ilegální bezpilotníky na letištích a podobně, dodala výzkumnice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi